Vés al contingut
Catalunya Religió
vaticannews-motuproprio
Fotografia: Vatican News.

Vatican News El papa Francesc ha aclarit la naturalesa eclesiàstica pública dels béns adquirits per les institucions curials i les entitats vinculades a la Santa Seu amb un Motu Proprio publicat aquest dijous. El text recorda que els béns de les diferents institucions i entitats eclesials són béns de tota l'Església i que, en conseqüència, no s'usen per a les institucions concretes com a propietat privada, sinó que poden ser per altres organismes si la Santa Seu així ho creu convenient. El Motu Proprio que porta per títol 'El dret nadiu' argumenta que els béns "s'utilitzen en nom i sota l'autoritat del pontífex, per a la consecució dels seus fins institucionals, el bé comú i al servei de l'Església universal".

Realment, el Motu Proprio no canvia competències ni dicta noves normes, però sí que reafirma un principi fonamental sobre la naturalesa pública dels béns i el paper de les institucions curials i entitats vinculades: "Tots els béns, mobles i immobles, inclosos els diners en efectiu i els valors, que han estat o seran adquirits, de qualsevol manera, per les institucions curials i les entitats vinculades a la Santa Seu, són béns públics eclesiàstics". Com a tals, continua el text, són propietat, en títol o altre dret real, de la Santa Seu en el seu conjunt i pertanyents, independentment del poder civil, al seu patrimoni unitari, no fraccionari i sobirà", reafirma el Papa. Per tant, "cap institució o entitat no pot reclamar la seva privada i exclusiva propietat o titularitat dels béns de la Santa Seu".

Prudència i gestió segons les normes i competències de la Santa Seu

Remetent-se als cànons 1254 i 1255 del Dret Canònic, el Motu Proprio aclareix el caràcter públic eclesiàstic dels béns adquirits per les institucions i entitats curials vinculades a la Santa Seu. Els béns, immobles i mobles, de la Santa Seu tenen un “destí universal” i les institucions i entitats que els han adquirit són els seus “dipositaris”, no “propietaris privats".

"El dret nadiu, independent del poder civil, de la Santa Seu a adquirir béns temporals és un dels instruments que, amb el suport dels fidels, una administració prudent i controls apropiats, asseguren que la Seu Apostòlica pugui operar per als fins propis de l'Església i amb la independència necessària per al compliment de la seva missió", assevera el document papal.

El text també destaca que les entitats i institucions que han adquirit béns han de tenir-ne cura “amb la prudència que requereix la gestió d'allò comú i segons les normes i competències que la Santa Seu ha donat”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.