Vés al contingut
Catalunya Religió
Sergi Gordo Omella
Galeria d'imatges

Jordi Llisterri CR En la presentació a l’arquebisbat de Barcelona  del nou bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, el cardenal Joan Josep Omella s’ha posat la bena abans de la ferida. En la intervenció inicial ja ha advertit sobre el perquè s’ha escollit abans el bisbe de Tortosa que el de Girona: “La pregunta s’ha de dirigir al Papa, jo no ho sé”. Després el cardenal s’ha estès en aquest comentari i ha dit que “no sé què passa amb Girona” però com que forma part del Dicasteri per als Bisbes que gestiona els nomenaments episcopals, ha afegit que “si ho sabés no ho podria dir”.

"No HI HA un tracte punitiu amb Girona”

Omella ha assegurat que el que es publica sobre els motius de l’endarreriment del nomenament del bisbe de Girona “són càbales”, que també “em sorprèn que s’hagi retardat” i que creu que arribarà aviat: “Que a Girona estiguin tranquils”. Ha recordat que hi ha moltes diòcesis en procés obert d’elecció de bisbes i que això no vol dir “que es tingui un tracte punitiu amb Girona”.

Pel que afecta Barcelona, ha dit que “hauria preferit que continués a Barcelona” i no prescindir d’un dels tres bisbes auxiliars que tornava a tenir des del febrer d’aquest any. Sobre la possibilitat de demanar nous auxiliars ha assegurat que ara s’obre una reflexió.

Creu que ara és tot molt recent. "Tinc 77 anys i al mes de març acabo el mandat de la presidència de la Conferència Episcopal Espanyola”, ha recordat. Això vol dir que al març “quedo més lliure, però també més vell” i que tindrà més temps per dedicar a Barcelona. Potser haurà d’anar menys a Madrid, però encara li quedaran les diverses responsabilitats en els dicasteris vaticans i com a membre del Consell de Cardenals, que l’obliguen a estades constants a Roma. A més, a la tardor d’aquest any participarà en les sessions del Sínode.

Amb Tortosa i amb la Tarraconense

El nou bisbe de Tortosa no ha amagat el seu respecte i alegria per la nova responsabilitat al davant d’una diòcesi: “Els diocesans de Tortosa em tenen des del minut zero a la seva disposició”. I, en les primeres paraules adreçades a la diòcesi ha fet referència al treball sinodal promogut pel papa Francesc i la consulta feta en l’etapa diocesana: “Estic content perquè podrem ‘caminar junts’, cridats a ser ‘Església en sortida’”.

“No tinc la sensació de marxar del tot perquè Tortosa està a la Tarraconense”

Sergi Gordo també ha emmarcat el seu nomenament en el treball conjunt de la Conferència Episcopal Tarraconense de la qual n’és el secretari des de l’abril de l’any passat. “El Papa no m’ha enviat a les quimbambes”, ha dit recordant el treball interdiocesà en què també hi està implicada Tortosa, “una diòcesi germana”. En l’etapa episcopal d’auxiliar de Barcelona, Gordo ha estat president del Secretariat Interdiocesà de Joventut i actualment és president del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya i de la Comissió Interdiocesana d’Apostolat Seglar de Catalunya. També és bisbe responsable del Fòrum de Laics de la Conferència Episcopal Espanyola.

“No tinc la sensació de marxar del tot perquè Tortosa està a la Tarraconense” i “hi ha molts temes que es treballen interdiocesanament”, ha afirmat.

Sobre la sorpresa de la nova destinació, Gordo ha reiterat la seva responsabilitat i que sempre té present la cançó de Kairoi “Caldrà dir que sí cada dia” que va marcar la seva joventut.

Amb el nomenament també s’ha anunciat que el dissabte 9 de setembre hi haurà l’acte d’entrada a la Catedral de Tortosa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.