Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri-CR) Dos anys i mig després de la seva arribada a Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella ha fet pública aquest dimarts una renovació dels equips de govern diocesà i del rector del Seminari. A més dels canvis de noms, Omella ha modificat l’estructura de les delegacions diocesanes i les ha agrupat en set grans àrees: anunci i iniciació cristiana, pastoral sacramental, social i caritativa, pastoral de fe i cultura, laïcat, vida consagrada i clergat.

Amb això, desapareixen les més de vint delegacions diocesanes que hi havia fins ara i passen a integrar-se dins d’aquestes set grans delegacions com a secretariats o es converteixen en serveis de la cúria. Concretament la nova estructura es compon de més de trenta secretariats i comissions i set serveis de cúria. La nota que fa públics els nomenaments explica que aquests canvis “suposen una renovació de l’estructura organitzativa, amb una simplificació de les delegacions diocesanes agrupades en set grans àrees” i que són un “reforç dels serveis de la cúria diocesana".

Nous vicaris episcopals i delegats  

En l’àmbit territorial les zones pastorals en què està dividida la diòcesi passen de 6 a 5 i es crea la figura del provicari general, encarregat de coordinar tota la cúria. El nou provicari general serà Joan Galtés, fins ara vicari episcopal. Com a vicaris episcopals també continua Salvador Barcardit i s’incorporen Enric Termes, Antoni Casas, Andreu Oller i el salesià Juan José Rodríguez Sánchez, que és el primer vicari episcopal membre d’una congregació religiosa. Aquest equip sacerdotal, juntament els bisbes auxiliars Sergi Gordo i Toni Vadell, formaran el nou Consell Episcopal de l’arquebisbat, el consell de govern de l'arquebisbe Omella. Jesús Sanz, Joan Cuadrench, Segimon Garcia i Lluís Ramis són els vicaris episcopals que deixen el càrrec.

En l’àmbit de les delegacions sectorials s’incorpora Margarida Bofarull, religiosa del Sagrat Cor, com a delegada de fe i cultura; mossèn Joan Costa en pastoral social, i el també salesià Joan Josep Moré a vida consagrada. Es mantenen com a delegats els sacerdots Bruno Bérchez amb iniciació cristiana, Joan Ubach amb pastoral sacramental, Anna M. Almuni amb laïcat, i Salvador Barcardit amb l’àmbit de clergat juntament amb el diaca Xavier M. Vicens.  Una religiosa, un religiós, una laica, quatre capellans i un diaca permanent. Està previst que aquests delegats sectorials facin una reunió conjunta mensual amb els tres bisbes de la diòcesi. 

Amb aquesta nova organització sectorial es torna al model d’un nombre reduït de les delegacions que agrupen diversos serveis com el que va posar en marxa el cardenal Ricard Maria Carles a mitjans dels anys 90, organigrama que es va desfer posteriorment. Alguns organismes que fins ara eren delegacions passen a ser serveis de la Cúria, com passa amb economia o comunicació. El responsable d’economia que ha de substituir Antoni Matabosch és l’únic nomenament que no s’ha fet públic aquest dimarts.

Bona part dels canvis responen a la renovació de càrrecs pendents des del final del mandat del cardenal Lluís Martínez Sistach, des de que va presentar la renúncia en arribar als 75 anys el 2012, i a un necessari relleu generacional. En la majoria de casos també es manté una continuïtat en la línia pastoral de les delegacions actuals.

Presència dels laics

En els secretariats i comissions que s’integren en les delegacions també hi ha un nombre significatiu de laics, tot i que encara minoritari. Dels set delegats, dues són dones, una d’ella religiosa. Dels més de trenta secretariats i comissions, 13 estan encarregats a laics. Dins la delegació d’iniciació cristiana hi ha Xavier Padilla i Dolors Parellada, matrimoni vinculat a l'acollida de parelles a la parròquia de Santa Maria del Mar, com a nous directors del Secretariat de pastoral familiar i Josep Riera com a director del Secretariat diocesà de missions. També per primera vegada hi ha un laic al capdavant del secretariat diocesà d’educació catòlica amb Raül Adames, procedent de la Universitat Abat Oliba.

En la delegació de pastoral sacramental també s’encarrega per primera vegada a un laic el secretariat d'ecumenisme, amb Montserrat Puigdellívol. Carmen Benito serà la responsable del Secretariat de pastoral de la salut. En aquest àmbit es crea també el Secretariat diocesà de tanatoris amb el diaca Hermenegildo-Pedro Larrad al capdavant.

La delegació pastoral social compta amb Salvador Busquets com a director diocesà de relacions amb les institucions socials i caritatives. També s’hi mantenen dos perfils històrics en la responsabilitat d’Apostolat del mar, el diaca Ricard Rodríguez-Martos, i en el Secretariat de trànsit, bombers i cossos de seguretat, mossèn Josep Lluís Fernández, conegut com el capellà bomber.

En la delegació de fe i cultura es crea una nova estructura amb un director de Secretariat de pastoral universitària per cada institució universitària de titularitat catòlica. Concretament quatre professors, Jordi Cabanas a l’Abat Oliba, Clara Seguí a la Fundació Pere Tarrés, Assumpta Sendra a la Fundació Blanquerna, i Salvador Vidal a la UIC. També es renova el director del Museu Diocesà de la Pia Almoina amb mossèn Robert Baró, deixeble del principal impulsor del Museu, mossèn Josep Maria Martí Bonet.

La delegació del laïcat, a més d'una dona com a delegada, té una directora del Secretariat de pastoral obrera, Rafaela Cáceres, i com a director del Secretariat de confraries i germandats a un altre laic, Manuel Zamora. En aquest àmbit, el que fins ara era el servei diocesà de la pastoral del sord es converteix en el Secretariat d’atenció pastoral a persones amb discapacitat que continua liderant mossèn Francesc Xavier Pagès, pioner en aquest àmbit.

Nou rector del Seminari

Entre els canvis anunciants, un de significatiu és el canvi del rector del seminari. Mossèn Felip-Juli Rodríguez és el nou rector del Seminari Major i Menor en substitució de Josep Maria Turull que ha cobert una etapa de 14 anys al capdavant de la formació dels nous sacerdots de la diòcesi. També es nomena formador del Seminari Major i Menor a mossèn David Àlvarez Rodríguez.

Josep Maria Turull, canonge de la catedral, ha estat nomenat director del secretariat diocesà de turisme, peregrinacions i santuaris i s’ha anunciat que quan surtin els nomenaments de parròquies pel curs vinent serà el nou rector de la parròquia i la basílica de la Sagrada Família

Tots els nomenaments es faran efectius a partir de setembre.

Aquest és el llistat de nomenaments que s’ha fet públic aquest dimarts:

 

Comunicat dels nous nomenaments de la cúria arxidiocesana de Barcelona

El Sr. Cardenal Joan Josep Omella Omella, arquebisbe de Barcelona, havent escoltat els srs. bisbes auxiliars, Mons. Sergi Gordo Rodríguez i Mons. Antoni Vadell i Ferrer, així com els vicaris episcopals de les sis zones pastorals, comunica la següent provisió dels nous nomenaments de la cúria arxidiocesana per al proper curs pastoral, nomenaments que es faran efectius a partir del setembre de 2018.

 • Provicari general: Mn. Joan Galtés Pujol.
 • Vicari episcopal zona pastoral 1: Mn. Enric Termes Ferré.
 • Vicari episcopal zona pastoral 2: Mn. Salvador Bacardit Fígols.
 • Vicari episcopal zona pastoral 3: P. Juan José Rodríguez Sánchez, SDB.
 • Vicari episcopal zona pastoral 4: Mn. Antoni Casas Miguel.
 • Vicari episcopal zona pastoral 5 (que inclou les anteriors zones pastorals 5 i 6): Mn. Andreu Oller Salud.

 

 • Rector del Seminari major i Seminari menor: Mn. Felip-Juli Rodríguez Piñel.
 • Formador del Seminari major i Seminari menor: Mn. David Àlvarez Rodríguez.

 

Delegats diocesans

 • Delegat diocesà d’anunci i iniciació cristiana: Mn. Bruno Bérchez Cagigal.
 • Delegat diocesà de pastoral sacramental: Mn. Joan Obach Baurier.
 • Delegat diocesà de pastoral social i caritativa: Mn. Joan Costa Bou.
 • Delegada diocesana de pastoral de fe i cultura: Gna. Margarida Bofarull Buñuel, RSCJ.
 • Delegada diocesana per a la formació i acompanyament del laïcat: Sra. Anna M. Almuni de Muga.
 • Delegat diocesà de vida consagrada: P. Joan Josep Moré Ramiro, SDB.
 • Delegats per a la formació i acompanyament del clergat: Mn. Salvador Bacardit Fígols i Mn. Xavier M. Vicens Pedret (diaca permanent).

 

Delegacions diocesanes i directors dels diferents secretariats i/o serveis:

 

Delegació diocesana d’anunci i iniciació cristiana. Delegat diocesà d’Anunci i Iniciació Cristiana: Mn. Bruno Bérchez Cagigal.

 • Director del Servei diocesà per al catecumenat: Mn. Felip-Juli Rodríguez Piñel.
 • Director del Secretariat diocesà de catequesi: Mn. Enric Termes Ferré.
 • Director del Secretariat diocesà de pastoral amb joves: Mn. Bruno Bérchez Cagigal.
 • Director del Secretariat diocesà de pastoral familiar: Sr. Xavier Padilla García i Sra. Dolors Parellada Serra. Consiliari: Mn. Antonio Manuel Reina López.
 • Director del Secretariat diocesà d’educació catòlica: Sr. Raül Adames Garcia.
 • Director del Secretariat diocesà de missions: Sr. Josep Riera Bail. Consiliari: Mn. Miquel Àngel Pérez Sánchez.
 • Director del Secretariat diocesà de pastoral vocacional: Mn. David Àlvarez Rodríguez.

 

Delegació diocesana de pastoral sacramental. Delegat diocesà de pastoral sacramental: Mn. Joan Obach Baurier.

 • Director del Secretariat diocesà de celebracions litúrgiques: Mn. Joan Obach Baurier.
 • Directora del Secretariat diocesà d’ecumenisme: Sra. Montserrat Puigdellívol Manzano.
 • Directora del Secretariat diocesà de pastoral de la salut: Sra. Carmen Benito Sevillano. Consiliari: Mn. Eduard Puig Casas.
 • Director del Secretariat diocesà de tanatoris: Mn. Hermenegildo-Pedro Larrad Pérez (diaca permanent).

 

Delegació diocesana de pastoral social i caritativa. Delegat diocesà de pastoral social i caritativa: Mn. Joan Costa Bou.

 • Delegat episcopal de Càritas diocesana de Barcelona: Mn. Josep Matías Aibar (diaca permanent).
 • Director del Secretariat diocesà pels marginats: Mn. Àngel Zambrana Fernández (diaca permanent).
 • Director del Secretariat diocesà de pastoral amb migrants: Mn. Joan Cabot Barbany.
 • Director diocesà d’Apostolat del mar: Mn. Ricard Rodríguez-Martos Dauer (diaca permanent).
 • Director del Secretariat diocesà de pastoral penitenciària: P. Josep M. Carod Félez, O de M.
 • Director del Secretariat diocesà de trànsit, bombers i cossos de seguretat: Mn. Josep Lluís Fernández Padró.
 • Director diocesà de relacions amb les institucions socials i caritatives: Sr. Salvador Busquets Vila.

 

Delegació diocesana de pastoral de fe i cultura. Delegada diocesana de pastoral de fe i cultura: Gna. Margarida Bofarull Buñuel, RSCJ.

 • Directors del Secretariat diocesà de pastoral universitària:

Jordi Cabanas Rodríguez (Abat Oliba).

Clara Seguí Munar (Fundació Pere Tarrés – URL).

Assumpta Sendra Mestre (Fundació Blanquerna-URL).

Salvador Vidal Raméntol (Universitat Internacional Catalunya – UIC).

 • Director del Secretariat diocesà de turisme, peregrinacions i santuaris: Mn. Josep M. Turull Garriga.
 • Director del Secretariat diocesà d’art sacre i patrimoni cultural: Mn. Robert Baró Cabrera.
 • Comissió diocesana de patrimoni litúrgic i cultual: Mn. Joan Obach Baurier.
 • Museu diocesà: Mn. Robert Baró Cabrera.

 

Delegació per a la formació i acompanyament del laïcat. Delegada diocesana per a la formació i acompanyament del laïcat: Sra. Anna M. Almuni de Muga.

 • Directora del Secretariat diocesà d’apostolat seglar: Anna M. Almuni de Muga.
 • Directora del Secretariat diocesà de pastoral obrera: Sra. Rafaela Cáceres Reyes.
 • Director del Secretariat diocesà de confraries i germandats: Sr. Manuel Zamora Negrillo. Consiliari: Mn. Gregori Manso Santos.
 • Director del Secretariat diocesà d’atenció pastoral a persones amb discapacitat: Mn. F. Xavier Pagès Castañer.
 • Director del Secretariat diocesà de pastoral gitana: Gmà. Juan Alberto Pérez Diez, OSA.

 

Serveis de la Cúria

 • Arxiu diocesà: Sra. Joana Alarcón Hernández i Mn. Josep M. Martí Bonet.
 • Comunicació diocesana i relacions institucionals: Mn. Ramon Ollé Ribalta (diaca permanent).
 • Expedients matrimonials: Mn. Joan Galtés Pujol, Sr. Francisco Marro Fantova i Sr. Enric Ballbé Royo.
 • Oficina d’assessoria jurídica: Sra. M. de Montserrat Romaguera Edo.
 • Oficina de causes dels sants: P. Josep M. Blanquet Gas, SF.
 • Oficina d’informàtica i protecció de dades: Sr. Martí Escofet Armengol.
 • Oficina de transparència (associacions i fundacions): Sr. Francisco Herrando Millán.

 

NOTA: La secció de l’Economia diocesana queda encara per proveir. Els nomenaments parroquials s’estan també acabant de determinar. En les properes setmanes s’informarà d’aquests canvis.