Vés al contingut
2 Catalunya Religió dl. 5/12/2022
blanquerna-humcore
Fotografia: Blanquerna -URL.

Blanquerna –URL Diverses entitats s'han reunit a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna –URL en el marc del projecte europeu HUMcore: Humanitarian Corridors. El projecte té per objectiu promoure la inclusió de persones migrants en el teixit social de països europeus “basant-se en el principi que totes les persones són una oportunitat i no un problema per a la societat”, com ha explicat el coordinador del projecte i membre de la Comunitat de Sant’Egidio Itàlia, Lucio Barbetta.

En el marc d’aquestes jornades, Barbetta ha detallat el funcionament dels corredors, un model d’acollida basat en el paper de les entitats civils que proporciona una entrada legal a la Unió Europea als refugiats. Per Barbetta, la clau de l’èxit és la integració d’aquestes persones. Les entitats d’acollida assisteixen en la cerca de feina, escola i habitatge, mentre que els refugiats es comprometen a aprendre la llengua del país de destí i a anar incrementant la seva autonomia al llarg del temps.

5.200 refugiats sirians s'han beneficiat fins ara dels corredors humanitaris impulsats per la comunitat de Sant'Egidio

Més d’una vintena de persones han participat en la trobada, que ha tingut lloc aquest dijous i divendres, amb la finalitat de posar en comú la feina feta pel consorci HUMcore fins al moment i establir les línies de treball futures. El programa ha inclòs una trobada amb periodistes de diversos mitjans de comunicació per promoure la difusió i el coneixement del projecte. Els professionals de la informació han tingut l’oportunitat d’entrevistar els experts de totes les entitats que conformen el projecte.

L’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, centre de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna-URL, ha estat l’amfitrió d’aquesta trobada i participa com a soci en el projecte. La resta d'organitzacions participants provenen de nou estats diferents: Itàlia, Suècia, Espanya, Portugal, França, Finlàndia, Bèlgica, Polònia i Bulgària.

Un estudi entre les institucions acadèmiques i la societat civil

Els corredors humanitaris són un model d’acollida impulsat per la comunitat de Sant’Egidio que busca rebre persones migrants tot garantint la seva integració en l’arribada a Europa. Consta de diverses etapes, concretament, la signatura d'un protocol amb autoritats públiques, selecció i preparació de beneficiaris, selecció i formació de patrocinadors privats, viatges segurs i legals, vies d'integració, inclusió en el teixit social del país receptor. Aquest sistema ja està en funcionament a Itàlia, França, Bèlgica i Andorra, i des del 2015 ha aconseguit acollir més de 5.200 refugiats sirians, afganesos, sudanesos, libanesos i somalis, entre altres nacionalitats. Del total de persones que han arribat a través d’aquests corredors, un 23% són menors d’edat.

HUMcore estudia els corredors humanitaris des d’una perspectiva multidisciplinària, combinant la feina d’institucions acadèmiques i organitzacions de la societat civil, que treballen tant en camps de refugiats com als països d’acollida. El projecte, que va començar el desembre del 2021 i s’allargarà fins al maig del 2024, rep finançament del Fons Asil, Migració i Integració (AMIF) de la Unió Europea.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.