Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(GIEC/AUSP) El dimecres 14 de març va tenir lloc a l’aula magna de la Facultat de Teologia de Catalunya, la presentació de la Càtedra de Teologia Pastoral «Arquebisbe Josep Pont i Gol». Aquesta nova realitat acadèmica pretén ser una ajuda per a valorar, repensar i tornar a impulsar una reflexió teològico-pastoral, per tal de recolzar i revitalitzar els plantejaments pastorals d’una Església «en sortida» a casa nostra, tal com el papa Francesc ha expressat reiteradament en el seu magisteri.

La Càtedra de Teologia Pastoral ha estat creada recentment pels bisbes de Catalunya, i van nomenat Daniel Palau i Valero, prevere del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat i professor de la Facultat (AUSP – FTC), com a primer director. La Càtedra acull en el seu grup de membres assessors diversos laics, preveres i religiosos de tot Catalunya, amb els qui s’encapçala la publicació de la revista «Quaderns de Pastoral» en la seva segona època.

En ocasió d’aquesta presentació, la Càtedra va donar a conèixer el seu treball recent en relació al proper Sínode dels Bisbes, dedicat als joves, la fe i la cultura vocacional, així com la recent col·lecció de llibres de teologia pastoral de caire divulgatiu, «pastoral.doc», que en col·laboració amb el Centre de Pastoral Litúrgica començarà a difondre aviat.

Daniel Palau explica que "la Càtedra  pretén afavorir i proposar un moment intens de reflexió, que ajudi a traslladar de manera visible aquells principis invisibles que parlen de la nostra identitat cristiana; és a dir, la fe en Jesucrist”. La Càtedra ha pensat diversos àmbits de reflexió que s’aniran proposant paulatinament, a través de nou eixos, que d’una manera imprescindible actualment són necessaris que siguin treballats.

El degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Joan Planellas, destaca que aquesta institució està fent un gran esforç perquè es posi en diàleg amb el món d’avui, amb la cultura. El Papa Francesc en el pròleg de la Constitució Apostòlica Veritatis Gaudium, en referència a la qüestió pastoral: “diu que la teologia ha d’estar inserida en la realitat concreta de la vida de les persones, que deixi d’haver-hi aquell divorci entre teologia i pastoral; i incidir en aquest punt és una de les comeses fonamentals de la Facultat de Teologia”. Planellas afegeix que  “precisament per aquest motiu s’ha creat la Càtedra de Teologia Pastoral Arquebisbe Josep Pont i Gol: per incidir en aquesta realitat pastoral, perquè la teologia estigui realment en diàleg”. “S’intenta fer arribar aquest aprofundiment teològic als laics, perquè tingui una incidència en la pastoral, en totes les realitats pastorals que hi ha en totes les diòcesis”, va concloure el degà de la FTC.

L'acte de presentació de la Càtedra a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona va estar presidir per l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella.