Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dilluns 20 de gener de 2014

La llibertat cristiana es troba en la "docilitat a la Paraula de Déu". Això és el que ha dit el Papa Francesc a la Missa celebrada aquest matí a la Casa Santa Marta . El Papa ha remarcat que sempre hem d'estar disposats a acollir la "novetat" de l'Evangeli i les "sorpreses de Déu".

"La Paraula de Déu és viva i eficaç, destria els pensaments i les intencions del cor”. El Papa Francesc ha començat a partir d'aquesta consideració per fer la seva homilia. I de seguida ha indicat que per acollir de debò la Paraula de Déu hem de tenir una actitud acollidora, de “docilitat”. "La Paraula de Déu -ha observat- és viva, i per això ve i diu el que vol dir: no el que jo espero que digui o el que desitjo que digui”. És una paraula "lliure". I també és "sorpresa, perquè el nostre Déu és el Déu de les sorpreses”. És "notícia".

"L'evangeli és notícia. La revelació és notícia. El nostre Déu és un Déu que sempre està fent coses noves i ens demana aquesta docilitat a la seva novetat. A l'Evangeli, Jesús és clar en això, és molt clar: el vi nou en bots nous. El vi el porta Déu, però ha de ser rebut amb aquesta obertura a la novetat. I d’això se’n diu docilitat. Podem preguntar-nos: Sóc dòcil a la Paraula de Déu o faig sempre el que em sembla que és la Paraula de Déu? O faig passar la Paraula de Déu per una anella i al final és una cosa diferent del que Déu vol fer?".

Si faig això, ha afegit, "acabo com el pedaç de tela nova en un vestit vell, i queda un nyap pitjor". I ha assenyalat que “l’adaptar-se a la Paraula de Déu per a rebre-la" és "una actitud totalment ascètica":

"Quan vull portar electricitat a partir de la font d'alimentació, si l’aparell que tinc no funciona, he de posar-hi un adaptador. Sempre hem de mirar d'adaptar-nos, d’amotllar-nos a aquesta novetat de la Paraula de Déu, d'estar oberts a la novetat. Saül, l'elegit de Déu, l'ungit de Déu, s'havia oblidat que Déu és sorpresa i novetat. Se n'havia oblidat, s’havia tancat en els seus pensaments, en els seus esquemes, i així va raonar de forma humana".

El Papa ha reflexionat sobre la primera lectura. Ha recordat que, en l'època de Saül, quan algú guanyava una batalla, prenia el botí i, amb una part del que agafava, duia a terme el sacrifici. "Aquests animals tan bells -per tant, afirma Saül- seran per al Senyor". Però, ha dit el Papa, "va raonar amb el seu pensament, amb el seu cor, tancat en els costums", mentre que "el nostre Déu no és un Déu dels costums, és un Déu de les sorpreses”. Saül "no va obeir la Paraula de Déu, no va ser dòcil a la Paraula de Déu". I Samuel li retreu això, ”li fa sentir que ell ha obeït, que no ha estat un servent, sinó senyor, ell. S’ha apoderat de la Paraula de Déu". "La rebel•lió, no obeir a la Paraula de Déu –ha afegit el Papa- és el pecat de voler fer-se Déu." I ha afegit: "L'obstinació, la no docilitat per fer el que vol i no el que Déu vol, és el pecat de la idolatria. I això, ha dit, "ens fa pensar" en "el que és la llibertat cristiana, en el que és l'obediència cristiana".

"La llibertat cristiana i l’obediència cristiana són docilitat a la Paraula de Déu, són tenir el coratge per esdevenir bots nous per al vi nou que rebem constantment. Aquest valor per discernir sempre: dic discernir, no relativitzar. Discernir sempre el que fa l'Esperit en el meu cor, què vol l'Esperit en el meu cor, on em porta l'Esperit en el meu cor. I obeir. Discernir i obeir. Demanem avui la gràcia de l'obediència a la Paraula de Déu, a aquesta Paraula que és viva i eficaç, que destria els sentiments i les intencions del cor".

Traducció: Josep Mª Torrents –Catalunya Religió