Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Homilia del Papa Francesc a la Casa de Santa Marta. 23 de desembre de 2013

Per Nadal, com Maria, fem lloc per a Jesús que ve. Aquesta és l'exhortació del Papa Francesc en la Missa que ha celebrat aquest matí a la Casa de Santa Marta. El Papa ha subratllat que el Senyor visita cada dia la seva Església i ens ha advertit contra una actitud de tancament de la nostra ànima. Un cristià, ha reiterat, sempre ha de viure en una vigilant espera del Senyor.

Nadal és a prop. En aquests dies abans del naixement del Senyor, el Papa Francesc ha subratllat que l'Església, com Maria, està a l'espera d'un part. Ella també, ha assenyalat, "sentia el que senten totes les dones en aquest moment”. Sent aquestes "percepcions internes en el seu cos, en la seva ànima “ que el nen s'acosta. Maria , ha dit el Papa, sent en el seu cor que vol mirar a la cara del seu Fill. Nosaltres, com a Església, ha afegit, "acompanyem la Verge en aquest camí de l'espera " i gairebé " volem apressar aquest naixement" de Jesús. El Senyor ve dues vegades, ha dit el Papa Francesc, "la que ara commemorem, el naixement físic" i aquella en què "vindrà a la fi per tancar la història". Però, com diu sant Bernat , també hi ha un tercer naixement :

"Hi ha una tercera vinguda del Senyor: la de cada dia. El Senyor visita diàriament la seva Església! Ens visita a cada un de nosaltres i la nostra ànima entra en aquesta similitud: la nostra ànima s'assembla a l'Església, la nostra ànima s'assembla a Maria. Els pares del desert diuen que Maria, l'Església i les nostres ànimes són paraules femenines i el que es diu d'una, de manera semblant es pot dir de l’altra. La nostra ànima també està a l'espera, està a l'espera de la vinguda del Senyor; és una ànima oberta que exclama: 'Vine, Senyor".

I a cada un de nosaltres, en aquests dies , ha continuat, "l'Esperit Sant ens mou a fer aquesta pregària: Vine! Vine!". Cada dia d'Advent, ha recordat, "diem en el prefaci que nosaltres, l'Església, com Maria, estem en espera vigilant". I la vetlla, ha assenyalat, "és la virtut" del pelegrí. Tots nosaltres "som pelegrins!".

"I em pregunto: esperem o estem tancats? Estem atents o estem tranquils en un hotel, al llarg del camí i no volem anar més lluny? Som pelegrins o som vagabunds? Per aquesta raó, l'Església ens convida a pregar amb aquest 'Vine!', per obrir la nostra ànima i perquè la nostra ànima estigui, aquests dies, en una espera vigilant. Vigilar! Què ens passa, si el Senyor ve o no ve a nosaltres? Si hi ha lloc per al Senyor o hi ha lloc per a festes, per compres, per fer soroll... La nostra ànima és oberta, com és oberta la Santa Mare Església i com era oberta la Mare de Déu? O la nostra ànima és tancada i tenim una cartell enganxat a la porta, molt educat, que diu: "Si us plau, no molesteu!".

"El món –ha advertit el Papa- no s’acaba amb nosaltres, no som els més importants del món: és el Senyor, amb la Mare de Déu i la Mare Església”. Heus aquí, doncs, ha dit, "farem bé de repetir "la invocació”: "Oh Saviesa, oh clau de David, oh Rei de les nacions, veniu!".

"I avui repetiu moltes vegades: 'Vine!', I procureu que la nostra ànima no sigui una ànima que digui: "Do not disturb -No molestar". No! Què sigui una ànima lliure, que sigui una ànima gran, per rebre el Senyor en aquests dies i que comenci a sentir el que el demà ens dirà l'antífona de l'Església: «Sapigueu que el Senyor ve avui! I demà veureu la seva glòria!".