Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Glòria Barrete –CR) Dissabte vespre: trobada amb amics, xerrada, diàleg, beguda i unes pizzes. Podria ser una de les moltes propostes d'oci que els joves gaudeixen durant el cap de setmana amb el seu grup d'amics. Ara bé, i si afegim abans de les pizzes una hora d'oració i reflexió sobre la Pentecosta i sobre Sant Francesc? Resultat: II Pizzada Franciscana Jove, una proposta evangelitzadora feta per joves i per a joves.

"La idea d'una Pizzada ve de l'Argentina, on és molt habitual quedar amb els amics per fer una cervesa i menjar unes pizzes", explica Fra Gerard Sarapura, un dels frares franciscans joves del convent del carrer Santaló de Barcelona i un dels promotors de la iniciativa. "Fa dos anys van venir a reunir-se a Barcelona els frares de totes les nostres províncies que s'encarregaven de la Pastoral Juvenil; com que a Catalunya en general no tenim grups als santuaris, vam pensar que seria una bona opció oferir als joves un espai diferent de xerrada i connexió amb els frares, amb dues condicions: serien frares joves, i l'espai de trobada ja no seria l'àmbit conventual o sacramental, sinó una trobada lliure i gratuïta per conèixer-nos. D'aquí va sorgir la primera Pizzada Franciscana que vam celebrar fa dos anys i que va tenir un gran èxit".

Ara bé, aquesta segona Pizzada, que s'ha celebrat aquest dissabte al vespre a la Sala IFAC del carrer Santaló, ha volgut anar un pas més enllà: "la primera trobada va ser una comunicació unidireccional, una comunicació dels frares cap als joves, però en aquesta hem volgut donar un pas més i fer una proposta evangelitzadora bidireccional de camí espiritual, perquè també ells puguin demanar quines coses necessiten per tirar endavant en el camí de l'espiritualitat, l'oració, l'evangelització, etc". Una trobada que s'ha organitzat gràcies a una voluntària provinent de l'Argentina que, junt amb un amic més, s'han encarregat de preparar la reflexió, l'oració, l'espai o els temes logístics.

El grup de joves, el repte

Amb una creu de Sant Damià, espelmes, un ambient propici per la pregària, el text dels Fets dels Apòstols, i reflexions sobre Sant Francesc, durant una hora una vintena de joves provinents de l'Eucaristia del convent, que té molta presència juvenil, i de molts altres que han estat convidats pels propis joves, s'ha pogut dialogar i conversar sobre les seves necessitats. "El que més ha sortit és la necessitat de poder continuar fent aquestes oracions", afirma Sarapura, i hi afegeix: "el repte ara és crear un grup de joves per passar d'activitats proposades pels propis frares a activitats pensades pels joves i per a altres joves; nosaltres podem oferir la nostra experiència, les nostres xarxes i el nostre espai."

Una experiència franciscana que els joves i, en general tota la societat, avui dia necessita. "Sant Francesc va ser una persona que va viure l'Evangeli radicalment, a la mateixa manera de Jesús. Tots els valors de Jesús com la bondat, l'alegria, la senzillesa, la pobresa, l'amabilitat, la mansuetud, la caritat... totes aquestes virtuts crec que les necessitem en aquest moment. A les ciutats, sobretot, cada persona, cada família, és com una illa a part degut a l'individualisme que trenca tots els vincles. S'ha de tornar a tenir una consciència de fraternitat com deia Sant Francesc: Déu com a pare i tots com a germans."