Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR/Banyoles) Una jornada de presència dels bisbes catalans amb els joves i entre els joves. És el que s’ha viscut aquest dissabte en la trobada de l’Aplec de l’Esperit al voltant de l’Estany de Banyoles. En l’eucaristia que va tancar la trobada al Pavelló de la Draga s’hi van aplegar més de 2.000 joves i un centenar de capellans.

“Estimats joves, l’Església us necessita! Déu compta amb vosaltres! Visqueu enamorats de Déu!”. Aquesta va ser la crida de l’arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, Jaume Pujol, en l’homilia. Acompanyat de tots els bisbes de Catalunya els va convidar a “ser la mà que assenyala el Crist perquè d’altres també hi puguin arribar”. I els va recordar que “seguir a Jesús no és una sèrie de normes. No passa per la intel·ligència sinó pel cor”.

El missatge que va llegir el bisbe de Girona al final de la missa va reforçar aquesta idea i el lema de l’Aplec de Banyoles: “És el Senyor”. Francesc Pardo també va insistir que tot es fonamenta en respondre la pregunta que fa Jesús a Pere: “M’estimes?”. “Repeteix aquesta pregunta quantes vegades necessitis, fins que la comprenguis i t’adonis que en la resposta t’hi jugues la vida”, diu el missatge final. Una resposta que han donat altres “afirmant que la injustícia, la violència, la manca de llibertat, el dòlar o l’euro, l’individualisme, la recerca de plaer sense dignitat.... no són els senyors”.

El llac de Galilea, a Banyoles

Aquesta crida va tancar una celebració viscuda en un ambient calorós, en tots els sentits. Dins del Pavelló esportiu es va reproduir la iconografia inspirada en el llac de Galilea que han marcat tota la celebració de l’Aplec. L’espai central de l’altar estava ocupat per una gran barca de la que sortien les xarxes que evocàvem els passatges de l’Evangeli en els que Jesús crida als pescadors del llac de Galilea.

“Que el Pavelló de la Draga sigui la millor Església de Catalunya”, va proposar als assistents el delegat de Joventut de la diòcesi de Girona, Jordi Callejón, en iniciar-se la celebració. Era la segona vegada que el bisbat de Girona acollida aquesta celebració que cada quatre anys organitza el Secretariat Interdiocesà Joventut de Catalunya, Balears i Andorra, i que es convoca des del 1978.

Quatre espais i una barca

La trobada es va iniciar al matí al costat de l’estany amb l’acte de benvinguda en el que van intervenir la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, amb el bisbe Pardo. Abans de dinar, els joves van participar en les activitats catequètiques que s’havien preparant en tres espais diferents al voltant de l’estany. La Unió de Religiosos de Catalunya, va organitzar un quart espai per als animadors i majors de 25 anys. Un grup més reduït de joves van participar en les dues catequesis que es van fer dalt d’una barca que navegava pel llac.

Al migdia, tots els participants es van tornar a concentrar al Parc de la Draga per dinar a l’aire lliure. Abans de la missa hi va haver una estona de concerts i testimonis de fe en el mateix espai. La directora de Càritas Catalunya, Carme Borbonès, i l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, també van presentar el projecte d’acompanyament educatiu a infants en risc al que ha donat suport l’Aplec.

Així, en les diverses activitats en petits grups i en els espais de trobada a ple sol, durant el dia els bisbes també van tenir l’oportunitat de suar amb els joves en aquesta nova edició de l’Aplec de l’Esperit.