Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Laura Mor –CR) Diverses entitats catòliques amb seu al barri de Sants de Barcelona fan una crida al diàleg i a l'entesa en el conflicte encès arran del desallotjament i l'enderrocament de l'edifici ocupat de Can Vies. Totes rebutgen frontalment la violència que s'ha explicitat aquests dies.

Els germans maristes de Sants, la parròquia de Santa Maria de Sants i d'altres entitats veïnals properes coincideixen en la dificultat d'emetre judicis davant d'un col·lectiu que pràcticament no coneixen, tot i que mai han tingut cap queixa de l'activitat promoguda des d'aquest centre social, situat al carrer Jocs Florals. L'escola i la comunitat marista del carrer Olzinelles i la parròquia de Sants estan a pocs metres del Can Vies i del centre dels disturbis i les protestes.

"Que no hi hagi enrocaments"

El rector de la parròquia de Santa Maria de Sants, Josep Lluís Socias, ha redactat una carta per al Full Dominical demanant “que no hagi enrocaments” que puguin frenar “pistes de solució”. I conclou: "el que desitjo és que nosaltres no atiem el foc. Les postures oposades incrementen les tensions". 

Comentant la situació amb CatalunyaReligió.cat, Socias utilitza aquest to prudent i remarca que cal analitzar la situació tenint en compte la trajectòria d'un “col·lectiu que ha marcat una pauta de convivència dins del barri”. Socias espera que els afectats trobin vies d'entesa que respectin totes les maneres de ser i, com a Església, demana “estar atents i valorar les persones”. 

Des del Col·legi Maristes Sants-Les Corts, el germà Feliu Martín considera que “alguna cosa a la societat grinyola quan es produeixen aquests capítols”. El marista reconeix que “no en sabem gaire d'aquest moviment”, però considera que “els aldarulls no tenen res a veure” amb els activistes de Can Vies. Quant a la dificultat d'emetre judicis, Martín considera que el que està passant va més enllà de “quatre parets”: “Can Vies s'ha convertit en una bandera, és gairebé un sagrament per aquest col·lectiu, que ho consideren un signe de la seva lluita”. Amb tot, el germà marista Feliu Martín lamenta que s'esgotin les vies de diàleg perquè “és una llàstima que no ens puguem entendre com a gent adulta”.

Pel que fa a l'activitat normal del centre educatiu, situat a tocar de Can Vies, el subdirector diu no s'ha vist afectada perquè els capítols de més tensió s'han viscut “de nit”. Un aspecte que han destacat altres entitats veïnals, que han desmarcat així els actes vandàlics de les manifestacions més multitudinàries.

Els qui sí que s'han posicionat més directament sobre el desallotjament han estat els dos agrupaments de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya que hi ha al barri, el Monserrat Xavier i el Mossèn Puig i Moliner. En un comunicat emès per l'escoltisme català critiquen que l'Ajuntament de Barcelona hagi desallotjat i derrocat un projecte “de 17 anys de dinamització social i construcció d’alternatives de la vila de Sants”. El text dóna suport "a la voluntat de les persones a autogestionar-se per a dinamitzar el seu entorn i assolir una major cohesió social a través de teixir comunitat i compartir experiències" i condemna l'ús de la violència.

[Fotografia: Víctor Serri]