Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Un nou i modern edifici de nova planta al costat de l’històric edifici de Gaudí de les Teresianes del carrer Ganduxer de Barcelona. Ja fa uns dies que l’ocupen els alumnes però aquest dilluns es va fer la inauguració amb una missa presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach. El nou edifici acull els alumnes de Batxillerat i de quart d’ESO i s’ha construït elevat sobre dues pistes esportives.
En temps de retallades, aquesta escola concertada ha construït l’edifici amb les aportacions dels pares, i els fons de previsió de l’AMPA i de la Fundació Escola Teresiana. La comunitat religiosa ha cedit els terrenys dins del recinte escolar que acull l’edifici original d'Antoni Gaudí i les successives ampliacions del centre docent.

La directora de l’Escola, Maria Josep Montserrat, va obrir l’acte emmarcant-lo entre els 125 anys de l’escola fundada per sant Enric d’Ossó i el proper centenari de santa Teresa. I va situar-lo en continuïtat amb “la participació, el compromís i la solidaritat, que sempre hem volgut compartir”.

La celebració va estar presidida per una gran fotografia de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat que dóna nom al nou edifici. Durant l’homilia, Martínez Sistach va situar “el bé, la veritat i la saviesa” com a font de l’educació i va fer una crida a l’escola cristiana i als pares a acompanyar els alumnes en la descoberta de Jesús. “La dimensió transcendent és el que pot donar l’escola cristiana, fer veure que no tot s’acaba en aquest món”, una crida que es concreta en “ajudar a reconèixer la veu de Déu”. Va remarcar la necessitat d’aquest acompanyament perquè “a vegades ens costa seguir a Jesús perquè nosaltres tenim uns criteris que no són els Déu”. En les pregària, el cardenal també va afegir una pregària per les nenes segrestades a Nigeria i va demanar el seu alliberament.

L’arquebisbe de Barcelona va concelebrar amb secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, el jesuïta Enric Puig, el capellà responsable de l’atenció pastoral del centre, Josep Ramon Pérez, i el rector de la parròquia Verge de la Pau, Manuel Claret. La celebració va donar pas a diversos parlaments, com el del president de l’AMPA, Lluís Vilaclara, i José Antonio Segarra, representant el patronat de la fundació de Escoles Teresianes. Van destacar l’aportació dels pares per fer possible l’ampliació de les instal·lacions. Segarra també va remarcar que si fa 125 anys l’escola va ser possibles per la “coincidència de dos innovadors vitals com Antoni Gaudí i sant Enric d’Ossó”, ara el nou edifici també “s’ha d’omplir d’humanitat, d’exigència i d’afecte”

L’arquitecte Felipe Pich-Aguilera va explicar com davant del repte de construir al costat d’una obra de Gaudí i de les ampliacions posteriors que van mantenir el mateix estil arquitectònic, en el nou edifici s’ha optat per “una arquitectura moderna perquè no vol reproduir el passat, vol posar-lo al dia”. Una mostra de continuïtat són els maons de ceràmica que s’han afegit per cobrir la nova façana d’un edifici en el que dominen les estructures metàliques i el vidre.

En l’àmbit institucional va intervenir Albert del Pozo, director general de professorat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, i Sònia Recasens, segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona; tots dos vinculats al centre. Recasens va recordar emotivament com a exalumna la formació humana que li havien ofert les teresianes i com l’esforç, la generositat, o la responsabilitat “són actituds que m’han ensenyat a l’escola que m’han acompanyat tota la vida”.

Les teresianes tenen sis escoles a Catalunya (dues a Barcelona, una a L’Hospitalet del Llobregat, una a Tortosa, una a Tarragona, i una a Vilanova) que estan gestionades per la Fundació Escola Teresiana.