notícies relacionades

Francesc rep en audiència privada el cardenal...

(Jordi Llisterri –CR) L'arquebisbat de Barcelona ha comunicat amb una nota que aquest dilluns al matí el...

Vives: “Que les llibertats i la pau siguin un...

(CR) L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha enviat aquest dimecres...

Eugeni Gay: “La dignitat humana constitueix la...

(ISCREB/CR) “La dignitat humana no és únicament un dret fonamental sinó que constitueix la...

Sistach creu que el Sínode obre petits camins que...

(Jordi Llisterri –CR) Ho deixa en mans dels experts, biblistes, canonistes, teòlegs... però creu el...

El Vaticà aprova la creació de la Facultat Antoni...

(Facultats Eclesiàstiques de Catalunya) El cardenal Zenon Grocholewski, prefecte de la Congregació per a...

El papa torna a rebre a Sistach en audiència...

(Jordi Llisterri- CR) Un any després de la primera audiència privada amb el papa, aquest dissabte el...

"Santa Teresa entén la relació amb Déu com...

(Glòria Barrete –CR) Entre los pucheros anda el Señor, acostumava a dir Santa Teresa de Jes...

Sistach, nomenat pel papa com a participant del...

(CR) L’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, serà un dels participants en els...
  •  
  • 1 de 13

veure la fe

Conferència amb motiu del dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust

La Facultat de Filosofia de Catalunya, la Facultat de Teologia de Catalunya i la B'nai B'rith Nahmánides Barcelona van organitzar, amb motiu del dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust, la conferència La Shoah entre absolu  et entre particularisme et universel: Reflexions autour des approches d'André Neher et de Manitou (Rev Léon Askenazi).

La conferència, presidida per l'arquebisbe Lluís Martínez Sistach, va ser a càrrec del rabbin Alain Michel, historiador i director de les edicions Elkna. Jerusalem. I va tenir lloc a l'Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona.

Entrevista a Lluís Martínez Sistach sobre el sínode de la família

El programa "signes dels temps" de TV3 entrevista al cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, sobre el Sínode de la Família.

I ens mostra un reportatge sobre el taller de ceràmica de les benedictines de Montserrat.

Podeu veure el video en aquest enllaç.

També podeu veure l'article sobre les paraules del cardenal Lluís Martínez Sistach durant l'acte de inauguració del curs de la Fundació Joan Maragall: Sistach creu que el Sínode obre petits camins que poden ser “respostes pastorals noves”

L'Església i la família

Paraules del cardenal Lluís Martínez Sistach en el programa "Paraula i Vida" de l'arquebisbat de Barcelona, en motiu del sínode de les famílies que va començar ahir al vaticà:

Comença avui a Roma l’assemblea del Sínode dels Bisbes, que es perllongarà fins al diumenge 19 d’octubre. És la tercera vegada que es convoca una assemblea extraordinària d’aquesta institució, creada per Pau VI com un dels fruits del Concili Vaticà II. Aquest Sínode té caràcter extraordinari i serà com la preparació de l’assemblea ordinària del Sínode prevista per a la tardor de l’any que ve, la qual tindrà també com a tema de les seves deliberacions les qüestions relacionades amb la família. El papa Francesc, des de l’inici del seu pontificat, ha manifestat la seva voluntat d’instaurar la sinodalitat –terme que significa fer camí junts- en el govern de l’Església. Aquest desig, ja manifestat en les reunions dels cardenals prèvies al conclave de l’any 2013, ha portat el Sant Pare a nomenar un equip de vuits cardenals aliens a les estructures de la Cúria romana, amb els quals es reuneix periòdicament durant diversos dies per analitzar les qüestions relatives a la vida de l’Església. És desig del papa Francesc donar més valor i rellevància al Sínode dels Bisbes, que és una de les manifestacions habituals de la sinodalitat eclesial. El fet mateix de confiar a un cardenal –Lorenzo Baldisseri- la secretaria del Sínode Episcopal manifesta la voluntat de potenciar aquesta institució. El tema d’aquesta assemblea és “Els desafiaments pastorals de la família en el context de l’evangelització”; un tema ampli que inclou reptes importants. Un altre nomenament significatiu fet pel papa Francesc ha estat el de l’arquebisbe Bruno Forte –teòleg prestigiós, ben conegut a Barcelona, on ha donat cursos i conferències- com a secretari especial de l’esdeveniment. Aquest ha declarat que l’objectiu és “escoltar els problemes i expectatives que avui en dia es viuen en tantes famílies, mostrar-nos-hi propers i oferir-los de manera creïble la misericòrdia de Déu i la bellesa de la resposta a la seva crida”. Una expressió de la voluntat de realisme del Sant Pare ha estat fer una consulta àmplia –sintetitzada en 38 preguntes- que s’ha fet arribar a Roma. Aquest treball preparatori va culminar el passat 24 de juny amb la publicació del Document de treball de l’assembla. En aquests documents es manifesta clarament un desig d’anar a fons, des de la presentació de la família com una comunitat de vida i d’amor, passant per la preparació remota i pròxima dels joves per celebrar el matrimoni, fins a la situació dels divorciats tornats a casar. Als canvis en la metodologia de treball del Sínode, cal afegir-hi la rellevància de qüestions com les citades que afecten els membres de l’Església catòlica. Per totes aquestes circumstàncies, el Sínode que es fa a Roma es presenta com un moment molt rellevant per definir l’estil i els objectius del pontificat del papa Francesc.

Congrés internacional de pastoral de les grans ciutats

El I Congrés Internacional de les Grans Ciutats, organitzat pels bisbat de Barcelona, s'ha celebrat aquesta setmana al seminari conciliar de Barcelona.

En la inauguració del congrés l'arquebisbe de barcelona Lluís Martínez Sistach ha dit que “L’Evangeli ha de restaurar la dignitat humana a les grans ciutats” 

El programa del congrés ha estat el següent, podeu veure les conferències clicant els respectius enllaços:

La gran ciutat - Video de les conferències: 1a part, 2a part

El Congrés abordarà tres grans temes, dividits i analitzats en cadascun dels tres dies. Dimarts 20 es parlarà de “La gran ciutat”. Dins d’aquest marc general s’analitzarà:

La gran ciutat en el s XXI, lloc de la vida global (Manuel Castells, Barcelona). El lloc emblemàtic de “l’aldea global” és la gran ciutat. Allí es conjuguen formes de vida que enllacen i enxarxen les grans ciutats.

Centre i perifèries en la gran ciutat. Geografia humana i geografia urbana (Marc Augé, París). La gran ciutat és una unitat en la diversitat. Les geografies humanes i urbanes se superposen però no sempre coincideixen.

Formes de vinculació i formes de desvinculació en la gran ciutat (Javier Elzo, Bilbao). Les persones que viuen a la gran ciutat es relacionen entre elles de manera contrastada. L’individualisme i la privacy els empenyen a la desvinculació, mentre que la solitud els porten a vincular-se de manera efímera i parcial.

L’encaix del cristianisme en la gran ciutat - Video de les conferències: 1a part, 2a part

Com està agregada entre nosaltres l’Església catòlica? El dimecres 21 es realitzaran tres ponències que ajudaran a entendre l’encaix del cristianisme en un escenari cada cop més canviant. Tres enfocs que permetran una visió global de la situació en aquests moments.

L’origen urbà del cristianisme (Angelo di Berardino, Roma). El cristianisme neix i creix a les grans ciutats. La difusió del cristianisme es produeix gràcies a la xarxa de les grans ciutats mediterrànies, perfectament interconnectades.

El teixit eclesial i els teixits urbans, socials, econòmics, culturals i religiosos (Benjamín Bravo, Mèxic DF). El teixit eclesial s’articula en la gran ciutat a partir dels diversos teixits urbans que la configuren. La ciutat construeix sistemes de relacions en tots els camps de la vida social, i el teixit eclesial ha de dialogar-hi.

Individu/persona col·lectivitat/ comunitat en la gran ciutat (Luca Bressan, Milà) En la gran ciutat els éssers humans són, d’entrada, individus, El ciutadà es considera subjecte de drets i deures, i sovint reclama els serveis que li pertoquen.

 L’evangeli comunicat en la gran ciutat - Video de les conferències: 1a part, 2a part

L’últim dia de Congrés, el dijous 22,  servirà per saber com l’Evangeli és comunicat en la gran ciutat.

L’impacte de l’Evangeli de Jesús en la gran ciutat (Jean-Bosco Matand, Kinshasa) Jesús prové del món rural i es desplaça a la petita ciutat (Cafarnaüm) i a la ciutat central del seu poble (Jerusalem). El seu evangeli és transcultural en tots els sentits.  

La comunicació de l’Evangeli en la gran ciutat: àmbits, actors, mitjans (Alphonse Borràs, Lieja). L’Evangeli es presenta davant la gran ciutat com un missatge vàlid per a tothom. Però per tal que toqui el cor de les persones, cal que es comuniqui amb passió, intel·ligència i simpatia.

L’atenció als “oblidats” en la gran ciutat (Carlos M. Galli, Buenos Aires) Els pobres són, a ple dret, persones i ciutadans. Però sovint queden oblidats o passen desapercebuts enmig del flux heterogeni de la vida urbana.

podcasts

propostes

monogràfics