Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri CR) Les paraules del papa Francesc durant la canonització de Joan XXIII i Joan Pau II han posat sota la protecció dels nous sants els passos endavant que ha de fer l’Església. Dues figures que segons Francesc “van col·laborar amb l’Esperit Sant per restaurar i actualitzar l’Església segons la seva fisonomia original”.

Si Joan XXIII va convocar el Concili “demostrant una delicada docilitat a l’Esperit Sant”, Joan Pau II volia ser recordat com “el papa de la família”. Per a Francesc, tot això entronca amb l’actual Sínode sobre la Família que després d’una primera etapa consultiva, està cridat a “ser dòcil al Esperit Sant en el servei pastoral a la família”. I aquest servei passa per “endinsar-se en el misteri de la misericòrdia divina que sempre espera, sempre perdono, perquè sempre estima”.

Francesc ha inserit la crida final a una nova pastoral familiar en una breu homilia que ha llegit integrament, sense les seves habituals acotacions personals, i que no ha estat interrompuda en cap moment pels aplaudiments. La reflexió sobre els textos de l’Octava de Pasqua la iniciat remarcant la necessitat de no oblidar les llagues de Crist, “indispensables per creure en Déu”, però “no per creure que Déu existeix, sinó per creure que Déu és amor, misericòrdia, i fidelitat”.

El coratge dels dos papes ara sants va ser “mirar las ferides de Jesús” i “no avergonyir-se de la carn de Crist, no escandalitzar-se d’Ell, de la seva creu; no avergonyir-se de la carn del germà perquè en cada persona que patia hi veien a Jesús”. Aquesta “proximitat als pecadors fins a l’extrem” o “l’esperança i l’alegria que es respirava en les primera comunitat de creients” és per Francesc “viure l’essència de l’Evangeli, això és l’amor, la misericòrdia, amb simplicitat i fraternitat”. Aquesta és “la imatge de l’Església que el Concili Vaticà II va tenir al seu davant” i ara també vol que marqui el sínode sobre les famílies: “restaurar i actualitzar la l’Església”.

Com estava previst, la cerimònia de beatificació dels dos papes a la plaça de Sant Pere del Vaticà ha estat seguida per centenars de milers de persones. En un lloc preferent al costat de l’altar, també hi ha assistit el papa emèrit Benet XVI.