Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(GIEC) Aquest dimecres ha tingut lloc, a l’Aula Magna de la Facultat de Teologia de Catalunya, en l’edifici del Seminari Conciliar de Barcelona, l’acte acadèmic en memòria del doctor Pere Tena i Garriga (1928-2014), bisbe auxiliar emèrit de Barcelona, traspassat el proppassat 10 de febrer als 85 anys d’edat. L’acte, organitzat per la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC), el Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPLB) i l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona (ISLB), ha estat presidit pel cardenal Lluís Martínez Sistach i ha comptat amb les intervencions de Josep Maria Romaguera, en nom de Jaume Fontbona, president del CPL i professor de la FTC; de Jaume González i Padrós, director de l’ISLB i professor de la FTC i d'Armand Puig, degà-president de la FTC.

En paraules de Fontbona, Pere Tena, primer president del CPL i director de la revista de Pastoral Litúrgica Phase, es proposà dur a terme la tasca de cuidar i promoure la reforma litúrgica, així com la formació litúrgica. Una de les constants del seu magisteri i de les seves opcions pastorals fou l’interès i la visió lúcida de la celebració de la vida cristiana. Com a mestre, Pere Tena ha situat l’Eucaristia com a font i cimal de la vida cristiana i ha estat capaç de fer créixer sempre l’interès per viure com a cristians, fidels a l’Evangeli.

Per part seva, Jaume González ha ressaltat que Tena ha estat un home savi, un liturgista de debò, un contemplatiu, un home interiorment lliure i humil, el qual dedicà tota la seva vida i treball en favor de la Litúrgia. Així mateix, González ha afegit que Tena ha estat testimoni i mestre d’una teologia litúrgica, celebrada amb art espiritual, que configura interiorment la vida cristiana. Finalment, ha expressat, emocionat, que “hem perdut un referent en l’art de pensar la Sagrada Litúrgia i ensenyar a viure-la”.

Armand Puig ha destacat que Pere Tena va servir la FTC com a autoritat acadèmica de manera ininterrompuda durant divuit anys, abocant un gran esforç i dedicació, que en fou un rostre visible per excel·lència, una figura fonamental que va fer servir la seva prudència i el seu tacte, la seva «finezza» i les seves grans capacitats intel·lectuals, i també la seva decisió, per anar forjant el cos de professors i per cohesionar l’alumnat. Tena sempre va compaginar la gestió acadèmica amb la docència i la recerca, amb un rigor teològic del seu mestratge, competència, preparació i una constant amabilitat. Ha estat un dels grans teòlegs de la litúrgia i, per tant, un dels liturgistes més fecunds del post-Concili a l’Església catòlica.

El cardenal Lluís Martínez Sistach ha clos l’acte, “entranyable i merescut”, d’homenatge a Pere Tena, “un treballador infatigable al servei de l’estudi de la ciència litúrgica”, detallant la seva biografia, i ha agraït la participació dels ponents i la presència dels assistents.