Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Vida Nueva) El qüestionari del Sínode dels Bisbes sobre la família que se celebrarà a Roma el pròxim octubre ha tingut una àmplia difusió a les diòcesis de Catalunya . I, sobretot, una bona acollida entre els fidels. Malgrat el poc marge de temps per contestar, tots els bisbats han difós el document que s'ha estudiat en grups parroquials, consells diocesans, moviments familiars o reunions de delegats episcopals o capellans.

"Ja era hora. Ens agrada que ens demanin la nostra opinió. Potser no ens faran gaire cas però almenys és important que des de Roma es vulgui saber el que pensen els fidels i no només la jerarquia", són algunes de les respostes habituals que recull el suplement Vida Nueva Catalunya, que tracta aquest tema en el nou número de gener.

És aviat per reflectir conclusions sobre les respostes, però els responsables diocesans que les han recollit coincideixen en la riquesa i varietat. Així, han contestat els qui creuen que ha de canviar tot i els qui proposen més formació, més integritat i pautes més clares des de l'Església.

D'altra banda, destaca l'actitud d'acollida davant les diverses realitats familiars i les respostes que remarquen les coses positives que ja funcionen: les moltes famílies que viuen la fe amb alegria, com s'està treballant en la preparació al matrimoni o la formació que reben els pares amb motiu del baptisme o de la primera comunió. En definitiva , com a lloc de lamentar-se s'intenta treballar amb la realitat familiar actual.

Aquest esperit és el que recullen les delegacions de pastoral familiar, que es plantegen com un servei a les famílies i un referent en la preparació prematrimonial. Algunes diòcesis també compten amb serveis d'acompanyament a matrimonis que viuen moments de dificultat en la seva relació.

Una altra dinàmica que ha generat la difusió del qüestionari ha estat la possibilitat de debatre sobre temes que fins ara semblaven tancats . El teòleg Gaspar Mora comenta en una entrevista en el suplement que es rellevant que "havent-hi un munt de documents sobre la família, el qüestionari pregunti què fa realment la gent i què pensa". Segons Mora, la clau del tema estarà en "acabar amb l'exclusió i la condemna" i en "distingir entre la doctrina i la praxi pastoral".

Es pot ampliar la informació del monogràfic de gener a Vida Nueva.