Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Totes les monges dels monestirs de Santa Clara i de Sant Pere de les Puel·les eren germanes, filles o cosines dels defensors de Barcelona durant el setge de 1714. Per donar a conèixer el seu paper en la Guerra de Successió, el Servei d'Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines (SAF) s'ha sumat als actes del Tricentenari, que es van inaugurar aquest dissabte a la Seu de Lleida.

Segons la germana Coloma Boada, “les benetes van tenir un paper primordial durant el setge de 1714”. Fins i tot abans, durant el bombardeig de 1706, l'arxiduc Carles III es va refugiar  en el fortí de Sant Pere de les Puel·les. La comunitat li va cedir l’abadia, el claustre, el capítol, el cor, les tribunes i l’hort, a més de la relíquia del braç de l’apòstol Sant Pere.

De fet, el SAF, en el projecte de treball del tricentenari descriu així la posició dels dos monestirs: “Sant Pere de les Puel·les i Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona es trobaven a primera línia de foc”. En el redactat es detalla que “foren escenaris dels combats més crus del final del setge de 1714, i per això patiren durament les conseqüències del desenllaç, amb la ruïna i fins i tot la pèrdua total dels seus monestirs, els dos primers monestirs femenins fundats a la ciutat de Barcelona.”

Les activitats de difusió

El Tricentenari ha propiciat diverses iniciatives vinculades amb els monestirs benedictins implicats en el conflicte. L'exemple més recent és que l'Editorial Mediterrània hagi reeditat la Petita Història de Rafael Casanova i l’Onze de Setembre, il·lustrada per Pilarín Bayés. Com a novetat, hi ha inclòs una fitxa didàctica dedicada al paper de les benetes.

Des del SAF també estan duent a terme l'itinerari històric 'Dos monestirs a primera línia de foc. Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona', pels barris de Sant Pere i de la Ribera de Barcelona. La germana Boada comenta l'èxit de els convocatòries fetes fins ara, que han despertat la curiositat dels assitents: “El públic se sorprèn que hi hagués un monestir on ara hi ha la Ciutadella”.

I a partir del mes de març, el Museu d'Història de Barcelona acollirà l'exposició Monestirs en temps de guerra. Sant Pere i Santa Clara, 1701-1718, que recull testimonis inèdits dels arxius de l'orde. 

Des de l'Escola Pia

En la mateixa línia, l'Escola Pia de Catalunya convoca, amb la Xarxa Comunitària de Sant Antoni, una taula rodona sobre la Guerra de Successió al barri de Sant Antoni. Tindrà lloc el proper 23 de gener de la mà de Joan Florensa, arxiver de l'Escola Pia de Catalunya, Dani Cortijo, historiador i autor d'Altres Barcelones, i Vicent Partal, periodista, director de Vilaweb.