Vés al contingut

notícies relacionades

DocuClips: la memòria de Santa Maria del Pi, ara, en vídeo

(Laura Mor –CR) Com en tants altres camps, el Covid-19 ha obert una nova línia de treball a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi, de Barcelona. Es tracta de la secció DocuClips al canal de Youtube de l’arxiu. Són vídeos de divulgació històrica, d’un quart d’hora de durada, basats en el seu fons documental.

El SAF publica la primera col·lecció de pergamins del monestir de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona

(Federació Catalana de Monges Benedictines) Acaba de veure la llum el Diplomatari de la col·lecció de pergamins del monestir de Santa Clara de Barcelona (1039-1241), la primera aportació del SAF a la Col·lecció de Diplomataris de la Fundació Noguera. Una obra col·lectiva que ofereix l’edició dels primers 322 pergamins de la col·lecció de pergamins del fons del monestir de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona.

Els arxius del bisbat de Girona cataloguen el seu fons musical

(Bisbat de Girona) L’Arxiu Diocesà, l’Arxiu Capitular de la Catedral i la Biblioteca Diocesana del Seminari del Bisbat de Girona han presentat la memòria conjunta del 2019. En destaca l’organització i la catalogació del seu fons musical. Per una banda, després d’anys de treball d’un equip dirigit pel professor Josep M.

Trobada anual del Secretariat d’Arxivers Eclesiàstics de Catalunya

(Federació de Benedictines) Com cada any, el primer dimarts de juliol els arxivers i les arxiveres de l’Església que formem part del Secretariat d’Arxivers Eclesiàstics de Catalunya (SAEC) s’han reunit en la seva trobada anual des de 1975. Enguany, la quaranta-novena reunió del SAEC ha tingut lloc a Lleida, convidats per l’arxiu de la Catedral i l’Arxiu Diocesà d’aquesta ciutat.

Una història en imatges a l'Arxiu Provincial de l'Escola Pia

(Escola Pia - La Plega de l’Arxiu) Entre els materials que conserva l'Arxiu Provincial de l'Escola Pia de Catalunya n'hi ha que no poden ser visualitzats a simple vista, sinó que requeresquen una mediació tecnològica que avui és obsoleta: diapositives, vídeos, films i microfilms, cintes magnetofòniques i casettes. Actualment el mitjà per a recuperar-los és la digitalització, que permet veure o escoltar el contingut canviant el suport d'analògic a digital.

El bisbat de Lleida digitalitza 14 anys d'arxiu audiovisual

(Bisbat de Lleida) La web del Bisbat de Lleida exhibeix des de fa uns dies un centenar de vídeos de la història recent de la Diòcesi que van ser gravats entre 1988 i 2001 durant l'etapa de mossèn Jaume Montaña com a delegat de Mitjans de Comunicació de la diòcesi. 

Josep Calassanç, “un sacerdot consagrat del tot i en exclusiva a l’educació dels infants”

(Escola Pia) “Canonitzar un sacerdot que s’havia consagrat del tot i en exclusiva a l’educació dels infants volia dir que l’Església reconeixeria i confirmaria que aquesta dedicació podia portar a la santedat i que educar els infants era una acció bona i lloable, una obra de misericòrdia.” Així parla de Josep Calassanç el responsable de l’Arxiu de l’Escola Pia de Catalunya, Joan Florensa, en un text publicat aquesta setmana a La Plega,

Descobreixen un manuscrit inèdit de Josep de Calassanç

(Escola Pia) Joan Florensa i Aniol Noguera, responsable de l’Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya i investigador respectivament, han localitzat un plec de 30 pàgines en format foli que han atribuit a Josep de Calassanç. Al document, trobat a l’Arxiu Diocesà d’Urgell, hi ha algunes anotacions del fundador dels escolapis.

Veure la fe