Vés al contingut
Catalunya Religió
nit-religions-2023-visita-00
Fotografia: Interior de la Mesquita Tarek Ibn Ziad.
Galeria d'imatges

ANNA GUIMERÀ –CR El Grup Interreligiós del Raval (GIR) ha ofert aquest dissabte 21 d’octubre una ruta guiada per diferents centres religiosos de barri del Raval de Barcelona. Aquesta activitat ha estat emmarcada dins del programa de la vuitena edició de 'La Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg'. La ruta ha fet parada a dos llocs: a la Mesquita Tarek Ibn Ziad i a la Parròquia Mare de Déu del Carme del Raval. “És necessari buscar els nostres punts comuns pel benestar del barri”, ha explicat el president del GIR, Mohamed Halhoul, durant la visita a la Mesquita.

Una vintena de persones han fet la visita que el GIR ha preparat per conèixer la realitat del barri i la seva diversitat de religions. La primera parada ha estat a la Mesquita Tarek Ibn Ziad, on el Mohammed Halhoul ha guiat una petita visita per la Mesquita i ha comentat la feina i el compromís social que tenen com a centre d’oració: “Aquest centre el deixem obert per ajudar a qualsevol persona pugui entrar si ho necessita”.

Després la ruta ha seguit pels carrers del Raval, fins a la Parròquia de la Mare de Déu del Carme. Allà, el teòleg, Albert Moliner, ha explicat l’arquitectura, els vitralls i la història de la parròquia. A més, Moliner ha parlat de la diversitat i la pluralitat d’activitats que ofereixen a la comunitat: “Volem sentir que el barri està amb nosaltres, per això oferim diferents espais de comunitat”.

La convivència com a punt central del GIR

La tècnica de la Fundació Tot Raval, Carolina Rodríguez Ibarra, ha parlat sobre la tasca del GIR dins del barri: “Aprofitem el fet interreligiós del barri per fomentar la convivència entre veïns del Raval”. El GIR, que actualment és un projecte de la Fundació Tot Raval, es va crear l’any 2001 fruit de la iniciativa de la mateixa comunitat i de “la necessitat que hi havia en crear un punt d’unió i convivència”. Dotze entitats religioses i laiques treballa per contrarestar els prejudicis i estereotips que existeixen sobre les diferents comunitats existents al barri. A través de l’organització de celebracions comunitàries i itineraris pels centres de culte del Raval i l’edició del Calendari de Celebracions.

“Ens enriqueix molt poder celebrar la pasqua o l’iftar entre les diferents comunitats religioses”

Durant les visites tant Halhoul com Moliner han insistit en el “bé social i de convivència” que el GIR genera al barri. Per la Mesquita Tarek Ibn Ziad és important que la gent els conegui i sàpiga el compromís social que tenen amb el barri: “Ser part del GIR ens connecta amb la gent del barri, ens fa bé”.

“Ens enriqueix molt poder celebrar la pasqua o l’iftar entre les diferents comunitats religioses”, ha apuntat Moliner. De fet, aquest any el GIR organitza una celebració de Nadal conjunta el dijous 14 de desembre. Rodríguez Ibarra també ha detallat que “el GIR agafem els espais i moments festius de les diferents religions per conèixer-nos i valorar-nos”.

I és que 'La Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg' permet que conviccions no religioses i creences de diferents tradicions religioses ofereixin activitats que fomenten el diàleg i la cultura de la pau. A més a més, aquesta iniciativa, segons l’AUDIR, busca “trencar prejudicis i estereotips que són font de diverses formes de discriminació, i promoure els valors de la cultura de la pau”.

Més de 45 activitats de 50 comunitats i entitats

La vuitena edició de 'La Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg’ s’ha celebrat a Barcelona aquest 21 i 22 d'octubre. Un esdeveniment organitzat per l'Associació d'Amics de la UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR).

En aquesta edició s’han ofert 48 activitats de 50 comunitats i entitats que inclouen xerrades, tallers, concerts, representacions i rutes guiades a diferents espais de culte de la ciutat de Barcelona. En són un exemple: la Introducció a la meditació mindfulness i breu pràctica de Chenresig a la Fundació Rokpa (Samye Dzong Barcelona); la Projecció del documental Una Perspectiva Expansiva i un col·loqui a la Comunitat Bahá’í de Barcelona; una Degustació de tes i pastes, amb una breu explicació de l’islam i tasques que es realitzen a la Mesquita Assafa; unes danses senzilles amb les Monges benedictines del Monestir de Sant Pere de les Puel·les; entre d’altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.