Vés al contingut
Catalunya Religió dc. 14/10/2020

(Museu de Lleida) El Consorci del Museu de Lleida ha acordat apel·lar la sentència en relació als béns de les parròquies de la Franja, per continuar “defensant la protecció de les obres artístiques, la unitat de la col·lecció (amb més d’un segle i mig d’història) i la possessió i custòdia impecables d’aquest patrimoni”.

El plenari del Consorci, format per la Generalitat, la Diputació de Lleida, la Paeria, el Consell Comarcal de Segrià i el bisbat de Lleida, s’ha reunit aquest dimarts després d’un període de múltiples intercanvis entre tots els seus membres, per concretar la reacció a la sentència que va emetre el Tribunal de Conflictes de Jurisdicció el passat 23 de setembre, en relació als béns de les parròquies de la Franja.

Aquest litigi té el seu origen en el decret 17 de setembre de l’any 1995, quan entrava en vigor el decret ‘Ilerdensis et Barbastrensis de finum mutatione’, basat en la disposició del Concili Vaticà II que recomana adequar els límits eclesiàstics als civils. L’any 2018 el bisbat de Barbastre-Montsó va interposar una demanda civil per la reclamació dels béns de les parròquies aragoneses que, segons el decret canònic, havien de retornar a les parròquies d’origen.

El jutjat de Barbastre va sentenciar el 10 de desembre de 2019 declarant que aquests béns són propietat de les parròquies d’origen i condemnant el Consorci del Museu de Lleida a lliurar aquests béns a les parròquies de Barbastre-Montsó. Aquesta sentència va ser la que va motivar la presentació del conflicte jurisdiccional per part de la Generalitat de Catalunya i que es va resoldre a favor del jutjat de Barbastre el passat 23 de setembre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.