Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) "Podria haver seguit la seva trajectòria acadèmica o fer carrera a Roma però va fer una aposta coratjosa i valenta i va decidir fer de capellà de poble. Però no va renunciar a fer de savi", així explicava el sociòleg Salvador Cardús perquè avui podem tenir un recull d'articles de mossèn Jesús Huguet que no han perdut força, interès i actualitat. Testimoni d'amor, Església i país de Jesús Huguet es va presentar aquest dimarts al vespre a la Sala Pere Casaldàliga de la llibreria Claret. El llibre recull bona part dels articles que aquest capellà de Solsona va publicar a la revista El Pregó del 1996 al 2012, any en què va morir en un accident atropellat per un cotxe.

Huguet és un representant més de la generació de capellans que van fer molta feina orientats per dues brúixoles: el Vaticà II i l'arrelament al seu país. Cardús explicava que ho va fer com a "home d'Església amb una profunda fidelitat crítica" i que com molts altres va veure "frustrades les seves expectatives de renovació". Això el va portar a ser "resistent sense amargor" perquè l'acció evangelitzadora marcava el seu treball, en el cas de mossèn Huguet, centrat en la catequesi i en la pastoral sagramental.

A més de la tasca com a capellà de poble a diverses parròquies del Solsonès, Salvador Cardús va destacar les aportacions d'Huguet en les sessions del Concili Provincial Tarraconense de 1995. "No ens en vam sortir –deia Cardús– però el Concili Tarraconense va mostrar que la força que té l'Església catalana va més enllà de la seva jerarquia".

Huguet era "un home d'esperances, no d'eufòries", també en el seu compromís catalanista. "Un gran patriota" que també tenia dots de profeta quan alertava sobre "la incapacitat d'anar a la una i d'agermanar-nos amb els altres si no pensen com nosaltres".

Amics de Mossèn Huguet

Després de la seva mort, però, Huguet ha aconseguit reunir un grup de deixebles al voltant de l'Associació Amics de Mossèn Huguet. Des del 2013 ha organitzat cada any una edició del Memorial Jesús Huguet i fa dos anys van produir un documental sobre la seva figura. Ara han promogut l'acurada edició d'aquest llibre.

Maria Corominas, de l'associació d'Amics de Mossèn Huguet, va explicar que ja hi havia altres reculls de textos. Un són Les Xàldigues, les espurnes que Jesús Huguet escrivia al Full Diocesà de Solsona fins que un article massa crític a parer del bisbe va acabar amb aquesta col·laboració. El llibre ja ha tingut dues edicions. També s'havien recollit les Crítiques benignes, els textos publicats al diari Regió 7. Ara, Testimoni d'amor, Església i país de Jesús Huguet, s'ha publicat amb la col·laboració de la revista El Pregó. Per a Coromines, l'elecció del títol va ser fàcil: "Totes les reflexions estan fetes des de l'amor, sobretot a les persones i per tant, a l'Església i al país". El director de El Pregó, el claretià Pere Codina, va presentar l'acte que coincideix amb l'edició del número 500 de la publicació.

Cardús va tancar la seva presentació recomanant la lectura del llibre als bisbes que recentment han aterrat a Catalunya com l'arquebisbe Omella: "Li aniria molt bé per saber quina església té aquest país i per conèixer la magnitud de l'Església d'aquest país".

Watch live streaming video from claretcattv at livestream.com

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.