Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Aquest dimarts ha mort sobtadament el pare Antoni Serramona i Terrado, felipó de l’Oratori de Sant Felip Neri. Serramona tenia una llarga trajectòria en l’àmbit pastoral des de la seva etapa com a delegat de Joventut de Barcelona als anys 80 amb el cardenal Narcís Jubany, com a secretari del Centre d’Estudis Pastorals i la darrera etapa de la seva vida mantenint l’activitat cultural i religiosa de l’Oratori de Sant Felip Neri al centre de Barcelona.

La sala de vetlla estarà oberta dimecres al tanatori de Les Corts fins a les 19h i dijous a les 10 del matí es farà la missa exequial i comiat a Sant Felip Neri.

Nascut a Alguaire el 23 d'agost de 1941, va ser ordenat capellà el 1964. Els primers anys va ser rector a Perbes-Xerallo i altres pobles petits del bisbat de Lleida i col·laborava amb mitjans de comunicació com Ràdio Popular i Diari de Lleida. El 1967 es va desplaçar a Barcelona i va ser professor de Religió al Liceu Francès. Va ser llavors quan va ingressar a l'Oratori.

És el darrer felipó que residia a l’Oratori del centre de Barcelona, una casa fundada el 1673 i que després va donar lloc a l’Oratori de Gràcia. Ara fa pocs anys, les dues cases es van unificar i formen un Oratori amb casa al centre de Barcelona i a Gràcia. El pare Serramona era una de les persones que guardava més memòria de tots els fets d’aquest històric centre religiós de Barcelona, refugi espiritual de grans personalitats com l’arquitecte Antoni Gaudí o l’artista Joan Llimona. L’any 1938 l’Oratori va quedar marcat en la història de la ciutat per la mort de 42 nens que s’hi havien refugiat dels bombardejos i un bomba va afectar de ple l’edifici. Memòria que també es conserva per l’impacte de la metralla a la façana.

Els darrers, Serramona va mantenir l’esperit cultural i espiritual de l’Oratori, especialment a través dels cicles gratuïts de concerts d’orgue que resseguien l’any litúrgic. Precisament, una de les darreres fites va ser poder inaugurar aquest desembre el nou orgue de l’Església que porta el nom de Montserrat Torrent. El darrer acte cultural en el que va acollir i organitzar va ser la presentació del llibre d’homilies del pare Josep Llunell, que va ser prepòsit de l’Oratori i company de comunitat.

Com a delegat de Pastoral Universitària i després de Joventut a l'arquebisbat de Barcelona, va representar un dels sacerdots més dedicats a aproximar l’Església als joves i durant els anys 70 i 80 va promoure diverses iniciatives de renovació pastoral com el Moviment d’Universitaris i Estudiants Cristians (MUEC). Entre altres responsabilitats el 1976 va ser escollit consiliari mundial de la Joventut Estudiant Catòlica (JECI-MIEC) i el 1978 prepòsit de l'Oratori de Barcelona. Durant aquests anys també va tenir responsabilitats de direcció i administració a l'Escola de Sant Felip Neri.

En seva activitat pastoral va apostar sempre per l’Església més oberta i en diàleg amb la societat. Especialment ho va desplegar a través de tot el treball de reflexió i formació del Centre d’Estudis Pastorals, el CEP fundat per mossèn Joan Batlles. "Obert al què passa i l'Esperit", era com el definien alguns dels seus nombrosos amics.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.