Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Aquest diumenge ha mort mossèn Joan Batlles i Alerm. Acabava de complir els 100 anys. Va ser un dels clergues de referència en la renovació pastoral a Catalunya després del Concili Vaticà II, principalment a través del Centre d'Estudis Pastoral al costat de mossèn Josep Maria Totosaus. També va ser determinant per recollir l'arrelament de l'Església a Catalunya de la seva generació i transmetre'l als capellans que ja es van formar sota el franquisme.  Un pont entre generacions, com se li reconeixia aquest juliol coincidint amb el seu centenari.

El funeral se celebrarà aquest dimarts 26 de setembre a les 11h. del matí a la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona. Allà va viure els darrers anys de dedicació pastoral després de la jubilació. La sala de vetlla està oberta aquest dilluns al tanatori de Les Corts de Barcelona. 

Joan Batlles va néixer el 23 de juliol de 1917 a La Garriga. Els estudis al seminari van quedar truncats per la Guerra Civil i el van allistar al front republicà. Va acabar els estudis a Roma el 1943 i va ser ordenat capellà. La seva primera destinació parroquial van ser diverses parròquies del Penedès, que aleshores formaven part de l'arquebisbat de Barcelona.

En aquesta primera etapa va entrar en contacte amb l'escoltisme i els qui havien estat impulsors de la Federació de Joves Cristians, com l'avui beat Pere Tarrés. Des de l'obertura d'aquests moviments, va impulsar una Acció Catòlica més oberta. Com faria durant tota la seva trajectòria pastoral, promovia una església menys clerical i amb el protagonisme del laïcat. Tampoc va abandonar mai el contacte amb els joves.

El Centre d'Estudis Pastorals

Des de Barcelona, Joan Batlles va creure sempre en el treball pastoral conjunt de l'Església a Catalunya. Amb aquesta inquietud va impulsar la creació del Centre d'Estudis Pastorals, el CEP, fundat el 1968. Hi va implicar capellans, laics i religiosos de tots els bisbats catalans.

El CEP, juntament amb la revista Quaderns de Pastorals, va ser un dels principals centres d'expansió de les renovació del Vaticà II a Catalunya a través de cursos de formació, publicacions, i trobades. Va aconseguir crear una xarxa d'abast català per compartir experiències i novetats pastorals.

Joan Batlles va ser nomenar vicari episcopal el 1967 en l'època de l'arquebisbe Gregorio Modrego. Després va ser un dels clergues de confiança dels cardenal Narcís Jubany, que va promoure la seva línia pastoral renovadora i arrelada a Catalunya. Batlles també va ser un dels capellans rellevants dins de la Unió Sacerdotal, una associació sacerdotal que va impulsar la mateixa línia pastoral.

El 1993 va ser apartat de la direcció del Centre d'Estudis Pastorals. Batlles, amb altres mossens, va continuar treballant des de la parròquia de Sant Maria del Pi. El 1994 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Trobareu informacions i escrits de mossèn Batlles a <www.cep.cpl.es>