Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) El pare Josep Llunell sabia captar l’atenció de l’audiència i transmetre-li el més essencial del missatge de Jesús. Sense floritures. Així ho van percebre les persones que participaven de la missa dominical a l’oratori de Sant Felip Neri, a Barcelona. Va córrer la veu que la seva predicació era incisiva, breu, comprensible. I a poc a poc va anar ampliant la colla de seguidors.

És així com va arribar també al portal web Catalunya Religió. Aquests textos es publicaven els divendres en el blog Les homilies de Sant Felip Neri. Si mai fallàvem a la cita, algú ens escrivia per saber quan podrien trobar l’homilia de la setmana. Després de la mort de Llunell, el 15 de setembre de 2020, els amics més propers van pensar que calia recollir i divulgar el seu pensament en un llibre.

Ara han publicat Creients o comediants?, que recull una selecció d’homilies. El llibre, de 172 pàgines, passa per tots els cicles litúrgics i fa referència a textos dels quatre evangelistes. El volum ha estat editat pel Centre de Pastoral Litúrgica (CPL) i es presenta aquest dimecres a les set de la tarda a l’oratori de Sant Felip Neri, a Barcelona. Hi intervindran el pare Ferran Colàs, prepòsit de l’Oratori, Montse Margarit, prologuista del llibre, i dos companys d’ordenació de Llunell, Josep Hortet i Lluís Portabella. Durant l’acte l’organista Bernat Bailbé interpretarà unes peces musicals.

Una fe de confiança i compromís

El llibre compta amb una presentació d’Antoni Serramona. Com a pare felipó, recorda que Llunell “era de poques paraules en reunions, sermons o converses; però quan predicava, escassos minuts, hi bolcava tota l’ànima”.

En el pròleg del llibre, Montse Margarit explica que el va tenir de professor de religió quan tenia 14 anys. I diu que Llunell “tenia molt clar que el creient, no el comediant, és un seguidor de Jesús, de l’Evangeli”. I que per seguir-lo “la nostra fe no pot ser només de paraules, frases, ritus, cultes... sinó d’obres, d’actuacions concretes, palpables, compromeses, perquè la fe és confiança i compromís”.

Comercial ja jubilat, Francesc Llach va establir una relació d’amistat amb Llunell especialment els darrers anys. Eren una colla que el visitaven cada dissabte. I quan ja estava impedit i no podia caminar gaire, celebraven missa al seu mateix despatx.

Recorda aquell temps com “dos anys, amb una intensitat de comunicació, de descoberta del seu pensament, de l’essència dels evangelis, al marge de religions, d’esglésies, al marge d’institucions” i que el van ajudar a identificar “el sentit primari i troncal, que va ser brutal, del missatge de Jesús”.

Un pensament cristià i social

Llach és la persona que s’ha fet càrrec de l’edició del llibre. Ha organitzat els textos a publicar, amb l’ajuda de Montse Margarit, que és traductora i ensenya llengües, i del llibreter Pere Fàbregues. Aquest últim, que valorava la paraula contundent i compromesa del pare Llunell, es va entusiasmar amb la idea de fer-ne un llibre.

“Hem intentat extreure’n la millor síntesi del seu pensament i la fidelitat al seu compromís cristià, social i de l’essència dels evangelis”, explica Llach. Han treballat a partir de les homilies que va publicar els darrers nou anys. Un moment vital que consideren “l’etapa més madura” del seu pensament.

En la tasca d’edició, han fusionant textos per evitar repeticions i han triat un comentari per a cada diumenge de l’any –des del primer diumenge d’advent fins a la festa de Crist Rei– i de cada cicle litúrgic. I també han garantit que hi hagi referències als textos dels quatre evangelistes.

També per a ateus i agnòstics

El llibre resultant “és una síntesi del sentit troncal de l’evangeli que va intentar comunicar Jesús i que és com l’interpreta el pare Llunell”, apunta Llach. Amb tot, aclareix que han buscat poder arribar a persones atees i agnòstiques. Com? “Hem despullat el text de tot contingut litúrgic, clerical i que fes olor d’església; el que ell parla, supera tot això”, recorda.

També han eliminat el nom de les festivitats amb motiu de les quals pronunciava cada homilia. I han buscat un títol per a cadascuna d’alguna frase que ja contenia cada intervenció. Això sí: per a qui en vulgui consultar la font, han conservat la citació de l’evangeli a què es correspon cada text.

Gairebé 60 anys de sacerdoci

Josep Llunell i Vilaró va néixer a pagès a Sant Cugat del Vallès el 6 d’octubre de l’any 1934. Llicenciat en Teologia, va ser ordenat sacerdot el 18 de setembre de 1960 i destinat com a vicari a Castelldefels i després a Santa Coloma de Gramenet. El 1962 entra a l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona i també aquest any comença a donar classes a l’Escola Vedruna de Gràcia fins a l’any 1994. Els últims anys de la seva vida fou Prepòsit de l’Oratori de Sant Felip.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.