Vés al contingut
Catalunya Religió
avellanes-campanes
Fotografia: Bisbat d'Urgell.
Galeria d'imatges

Bisbat d'Urgell Més d'un centenar de persones han assistit aquest dissabte a la festa de recuperació de les campanes del Monestir de les Avellanes dels germans maristes. Amb la trobada han quedat inaugurades les noves campanes del monestir i s'ha sentit la campana de nom Sant Marcel·lí Champagnat.

L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Les Avellanes, Lídia Ber; de Josep Maria Aresté i Joan Pujol, en representació de l'arquebisbe Joan-Enric Vives; i la comunitat de germans maristes del monestir.

Com és tradició, totes les campanes solen tenir padrins i padrines. Per a l’actual campana, s'ha proposat com a padrins el bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives; el superior general marista, Ernesto Sánchez; el batle d’Artà, Manuel Galán; i l’alcaldessa d’Os de Balaguer, Estefania Rufach. L’elecció d’aquests padrins respon al fet que el monestir forma part del bisbat d’Urgell.

La campana es va fondre al mateix moment que la seva campana germana, al priorat de Santa Maria de Bellpuig d’Artà i finalment va ser creada a Os de Balaguer, en el marc de la Trobada de campaners d’aquest municipi.

Al servei del territori i la seva gent

L'any 2010, per la celebració del centenari de l'arribada dels germans maristes al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, va ser l'inici d'un debat important: El campanar del Monestir de Les Avellanes seguia sense tenir campanes. Aquell any es va considerar que era un bon moment per a platejar recuperar el patrimoni sonor, atenent que el cenobi n’havia tingut històricament. També que l’aposta dels maristes en obrir el monestir al públic el feia valdre com a conjunt monumental. Un altre tema a subratllar és la importància del municipi d’Os de Balaguer, seu de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya.

Finalment, l’any 2011 i en el marc de les polítiques de recuperació i difusió de patrimoni cultural del monestir, es va decidir restaurar aquest patrimoni sota el projecte 'Que sonin les campanes al Monestir'. Tenia per objectiu recuperar aquest patrimoni sonor al campanar de l’abadia. Un projecte iniciat l’any 2011, coincidint amb el centenari de l’arribada dels germans maristes al monestir, i finalitzat l’any 2022, amb la benedicció i pujada de l’última campana.

Però aquest projecte només tenia sentit "si estava al servei del territori i la seva gent", diuen des del bisbat d'Urgell. I, si s’ha pogut aconseguir, ha estat gràcies a "la implicació de persones, empreses, entitats i institucions de la comarca".

Una dècada després el monestir ha aconseguit recuperar les campanes al campanar: "Un patrimoni sonor que ara és de tots i per a tots".

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.