Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Arquebisbat de Tarragona) El Misteri de la Selva compleix els 40 anys aquest estiu. Per a celebrar aquesta fita s’ha organitzat una exposició per les quaranta representacions del Misteri de la Selva, l’obra assumpcionista en llengua romànica més antiga d’Europa, on els visitants descobriran tots els elements que han compost aquesta obra al llarg de quatre dècades i alguns dels elements que s’han renovat de cara a aquest any, «#40misteris, coneix l’ànima del Misteri» es va inaugurar aquest divendres i es pot visitar tots els caps de setmana fins al 16 de juny al Castell del Paborde de La Selva del Camp . L’exposició és una activitat inclosa en el DASC (Dia de l’Associacionisme Cultural) de la Generalitat de Catalunya.

Una d’aquestes peces serà la nova corona que s’estrenarà a les representacions del 14 i 15 d’agost a l’església de Sant Andreu Apòstol de La Selva del Camp. La nova corona ha estat realitzada per Florenci Andreazini, mestre picapedrer del poble. La corona està tallada amb xapa de zenc polit i repujat, composta per una base circular de cinc centímetres amb dos bordons paral·lels repujats. Per sobre s’alcen cinc puntes ornamentades amb motius vegetals i connectades per uns arcs invertits. Aquesta serà la tercera corona que tindrà el Misteri de la Selva durant les seves quaranta representacions.

A més a més d’aquesta nova corona el públic podrà veure l’estrena del documental dels 40 Misteris que ha realitzat Canal Camp i els vestuaris o altres emblemes del Misteri de la Selva.

Cicle de conferències

L’exposició anirà acompanyada d’un cicle de conferències, realitzades al mateix Castell del Paborde de La Selva del Camp, on es parlarà dels diversos aspectes que envolten la representació.

El mateix dia de la inauguració es va obrir amb la conferència «El Misteri de la Selva. Simbologia i significat» a càrrec de Núria Cavallé, filòloga. Una explicació breu i planera de la simbologia que hi ha darrera l’escenificació del Misteri, amb l’objectiu de menar el públic cap una comprensió més profunda i completa d’aquesta peça assumpcionista atenent a la significació primigènia i a l’actual.

El divendres 7 de juny serà el torn de la conferència «Lectura teològica del Misteri de la Selva. Estudi dels personatges» a càrrec de mossèn Armand Puig i Tàrrech, doctor en Ciències Bíbliques i rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià. La conferència consistirà en repassar els principals personatges del Misteri i veure quina és la seva projecció i característica des del punt de vista teològic, quina relació tenen entre ells i com entre tots construeixen una realitat que tan és terrenal com celestial.

El cicle es tancarà el divendres 14 de juny, amb la conferència «El Misteri de la Selva: entre el teatre i la litúrgia, entre la cultura i la fe» a càrrec de Daniel Pinyol Alabart, doctor en Història per la URV, professor titular de ciències i tècniques historiogràfiques a la Universitat de Barcelona i especialista en documentació i manuscrits medievals. La conferència parlarà de l’evolució del Misteri al llarg de la història, des dels primers manuscrits que parlen de l’assumpció de la Mare de Déu cap a les tradicions medievals de la Dormició per acabar amb el Misteri de La Selva.