Vés al contingut
Catalunya Religió
minyons-escoltes-guies-ago23-00
Fotografia: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Galeria d'imatges

MEG Cervera s’ha convertit en l’epicentre de l’Assemblea General Ordinària de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG). Prop de 700 joves d’arreu de Catalunya que fan de caps han assistit aquest diumenge, 19 de novembre, al Gran Teatre de la Passió per a participar en el plenari.

Enguany, l’Assemblea ha dut per lema “Fem-ho possible!”, una reivindicació al jovent implicat que educa de forma voluntària tots els dies de l’any. El lema també és una crida a facilitar les tasques del voluntariat davant la crisi social que assetja el col·lectiu, destacant la precarietat juvenil, els problemes de salut mental i l’auge de l’extrema dreta.

La Taula Executiva s’ha dirigit al plenari per fer valdre la implicació i el compromís dels i les caps que conformen el moviment. “La radicalitat dels canvis socials, econòmics i ambientals dels darrers anys ens han convertit en una generació marcada per les crisis”, han recalcat. Des de la Taula Executiva han afegit: “Seguim persistint i resistint, seguim fent cau, campaments, formacions, reunions i trobades”. També ha fet referència en l’impacte en el territori i de com les crisis actuals són “el resultat d'aplicar un sistema que destrueix el territori amb falses promeses de futur emparat per administracions que promouen macroprojectes i restringeixen les activitats al medi natural”.

L’ASSEMBLEA TAMBÉ HA ESTAT UN ESPAI DE DENÚNCIA I REBUIG PÚBLIC CAP A LA VIOLÈNCIA, ELS DISCURSOS D’ODI I LA DISCRIMINACIÓ

Tenint en compte el context, l’entitat encara el nou curs posant el benestar de les persones al centre, incidint políticament i treballant per una gestió del dia a dia de l’entitat més àgil, fàcil i sostenible per als i les voluntàries. Així, el pressupost i el programa de curs 2023-2024 aprovat per l’assemblea, se centra en la posada en marxa d’un pla de benestar, a treballar les línies de l’Economia Social i Solidària, a desplegar la perspectiva feminista interseccional a tota l’entitat, i al desenvolupament del projecte de transformació digital, entre altres.

L’assemblea també ha estat un espai de denúncia i rebuig públic cap a la violència, els discursos d’odi i la discriminació. “No podem obviar la crueltat que s'està desencadenant en moltes parts del món, avui de manera dramàtica a la Franja de Gaza”, ha remarcat la Taula Executiva. L’entitat ha denunciat que la vida de la població civil palestina, especialment la de milers d’infants, s’està convertint en un dany col·lateral de la violència amb total impunitat. “Exigim un alto el foc immediat”, ha puntualitzat la Taula Executiva.

“EL LLEURE ÉS UN DRET QUE HEM DE GARANTIR A TOTHOM, EL LLEURE ÉS IMPORTANT I EL LLEURE CANVIA EL MÓN”

Els parlaments s’han fet durant l’acte públic, en el que han assistit diverses personalitats polítiques i de l’entorn associatiu, com el conseller del Departament de Drets Socials, Carles Campuzano, i el paer en cap de Cervera, Jan Pomés.

El conseller també s’ha dirigit al plenari per fer valdre l’impacte positiu que l’escoltisme i el guiatge té arreu del territori. Ha exposat com des de l’administració tenen previst aterrar les solucions als problemes actuals del lleure educatiu. Ha parlat de la importància de ser referents lingüístics, del repte de la inclusió i de la urgència dels locals dignes.

A més de les intervencions institucionals, l’assemblea ha comptat amb la ponència d’Aïda Fontova en representació del Grup Alba, una organització de gestió ètica, solidària i participativa que agrupa diverses entitats d'economia social. Fontova ha fet referència a la salut mental i l’atenció a la diversitat en el sector de l’educació en el lleure: “El lleure és un dret que hem de garantir a tothom, el lleure és important i el lleure canvia el món”. Fontova ha reivindicat la necessitat d’acompanyar els infants i joves “des del costat, entenent que el camí és més fàcil i enriquidor si es fa acompanyat”.

Nova estructura organitzativa de la Taula Executiva

Seguint la nova estructura organitzativa aprovada a l’Assemblea General del 2022, els assistents han aprovat les candidatures dels nous càrrecs de la Taula Executiva. Sandra Ceballos, que ja forma part de la Taula i que fins ara ocupava el càrrec de coordinadora general de relacions de MEG, ha estat elegida com a responsable pedagògica general. Pel que fa a les noves incorporacions, Camila Feixas forma parella amb Ceballos com a responsable pedagògica general de l’entitat; Gerard Puig és el nou secretari general i Àlex Viyuela entra a la junta com a director de l’Escola de Formació de MEG. Aquests nous càrrecs s’uneixen als vigents: Maria Vilàs, comissària general, i Marc Garcia, administrador general.

Amb motiu de la celebració de l’Assemblea, s’ha habilitat al vestíbul del Gran Teatre de la Passió l’exposició ‘Estenem la resposta: el feminisme davant l’extrema dreta’, creada pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya en col·laboració amb col·lectius feministes d’arreu del territori. L’exposició assenyala les estratègies dels moviments i partits d’extrema dreta per imposar la seva agenda antifeminista i antigènere, valorant el seu impacte en els drets de les dones i del col·lectiu LGBTIQ+.

Sobre Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Els Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, són una associació educativa de base voluntària i d’acció comunitària, sense ànim de lucre i declarada d'utilitat pública. Representen una part de l’associacionisme educatiu a Catalunya, reconegut per la seva naturalesa voluntària i associativa dins del conjunt de l’educació en el lleure. Tenim la missió d’educar infants i joves per a la transformació social a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal per tal que esdevinguin persones crítiques, conscients, actives i compromeses amb la societat.

Són 15.000 infants i joves en més de 150 agrupaments arreu del país amb una visió compartida: “Deixar el món millor de com l'hem trobat”. D'aquests, més de 3.000 són persones voluntàries que fan de caps, formadors o responsables associatius.

Amb 40 milions de membres arreu del món, l’escoltisme i el guiatge constitueixen el moviment juvenil més nombrós del planeta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.