Vés al contingut
2 Catalunya Religió dl. 28/11/2022
meg-ago-2022-barcelona
Fotografia: MEG.
Galeria d'imatges

MEGLa 46a Assemblea General Ordinària (AGO) dels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) ha ratificat la renovació dels estatus de l'entitat aquest diumenge. Sota el lema ‘Som llavor de canvi’, 700 joves voluntaris d’arreu del territori català han participat de l'AGO, un dels principals espais de decisió dels caps o monitors voluntaris que formen part de l'entitat. Amb l’aprovació de la modificació estatutària, l’entitat actualitza el model de governança democràtica, el mètode pedagògic, i la definició i valors de l’entitat.

La Taula Executiva ha valorat el treball col·lectiu de tota l’entitat per tirar endavant el projecte de transformació de MEG, ‘Canviem per canviar el món’. “Volem tenir una entitat més forta, més sostenible, més inclusiva, més justa i més participativa”, ha recalcat. I ha afegit: “Ha sigut un camí llarg, hem treballat de valent per fer realitat aquesta transformació que tant desitgem”.

Amb la renovació d’Estatuts, s’aprova una nova estructura organitzativa, més horitzontal i equilibrada. Aquesta nova estructura és més sostenible amb els càrrecs i relleus, posa la pedagogia al centre, i incrementa la cohesió. Se sumen espais de treball amb autonomia per prendre decisions, i, a la vegada, reforça els elements de coordinació entre els equips.

L'AGO de Minyons escoltes i guies ha validat la nova proposta de definició d'entitat feminista

L’assemblea també ha aprovat la definició d’entitat oberta. Així, MEG recull en el seu marc ideològic que l’entitat és acollidora de totes les creences i confessionalitats. Això estableix un nou marc de relacions amb l’Església catòlica, estretament vinculada a l’entitat en els seus orígens.

També s’ha validat la nova proposta de definició d’entitat feminista. Aquest curs se centraran esforços en la posada en marxa d’un pla integral d’abordatge de violències masclistes. L’entitat també es compromet a fer una revisió constant per a fer que aquesta sigui més conscient, justa, curosa i segura per a totes les persones.

Durant el plenari, l’assemblea ha recordat un estiu complicat, on activitats com els campaments es van veure afectats a causa dels riscos derivats de l’emergència climàtica. S’ha posat el valor la resiliència i capacitat d’adaptació dels agrupaments davant les dificultats malgrat la rigidesa de la burocràcia administrativa.

“Si l’educació en el lleure de base comunitària és prioritària, cal tenir uns llocs dignes per fer-ho”

De la mateixa manera, s’ha posat sobre la taula, un cop més, la problemàtica que afecta diversos agrupaments escoltes arreu del territori: la dificultat de poder disposar de locals en condicions on desenvolupar la seva tasca educativa. La Taula Executiva s’ha dirigit a les administracions per demanar “un cop més”, seure i tractar la qüestió. “Si l’educació en el lleure de base comunitària és prioritària, cal tenir uns llocs dignes per fer-ho”, ha reclamat.

Els participants a l’AGO han ratificat les candidatures de dos nous membres a la Taula Executiva de l’entitat. D’aquesta manera, Sandra Ceballos s’incorpora com a nova coordinadora de relacions general, i Sònia Vicens com a nova secretària general de MEG. Aquestes dues noves incorporacions s’uneixen a la resta de càrrecs vigents: Maria Vilàs, comissària general i Marc Garcia, administrador general.

En l'acte públic hi han assistit diverses personalitats polítiques i de l’entorn associatiu, com el conseller del Departament de Drets Socials, Carles Campuzano i la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls. També hi han estat presents els regidors de l’Ajuntament de Barcelona Joan Ramon Riera i Pau González, i l’integrant del grup musical Xiula, Jan Garrido, antic membre de MEG i que ha animat l’assemblea amb la seva intervenció. Han acompanyat també diferents entitats de l’educació en el lleure amb qui es treballa de manera estable en diferents espais, com és el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

Campuzano ha dirigit unes paraules a l’assemblea per felicitar l’entitat pel projecte de transformació. “Si volem una societat més justa i cohesionada, cal una societat més fraternal”, ha destacat, i ha afegit: “l’escoltisme sou una expressió de fraternitat, sou llavor de futur”. També ha posat en relleu la necessitat de garantir el reconeixement de l’educació en el lleure de base voluntària: “estem amb vosaltres per tirar endavant la llei de l’associacionisme”, ha afirmat.

La Demarcació del Barcelonès, encarregada d’acollir l’AGO

Cada any, MEG celebra la seva Assemblea General en una de les vuit demarcacions en què es divideix l’entitat. Enguany, és el torn de la Demarcació del Barcelonès, que agrupa 33 dels 152 agrupaments escoltes i guies de MEG en els municipis de Badalona, Barcelona i Sant Adrià del Besòs. 

Aquest és un curs especial també per aquesta Demarcació, que en la línia d’aconseguir una estructura coherent amb la seva realitat territorial, i més sostenible a l’hora d’aconseguir càrrecs i relleus per als equips motors, ha decidit reorganitzar-se en dues sotsdemarcacions en comptes de les quatre originals: Barcelonès-Muntanya i Barcelonès-Mar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.