Vés al contingut
2 Catalunya Religió dj. 15/09/2022
jesuites-cvx
Fotografia: Jesuïtes.

Jesuïtes Les Comunitats de Vida Cristiana CVX-Catalunya i Migra Studium acaben de renovar el seu compromís per a treballar juntes en el projecte d’hospitalitat. Fa poc més d’un any que CVX-Catalunya es va implicar en l’acompanyament a les persones migrants que es troben acollides en un pis de la xarxa d’hospitalitat de Migra Studium. Ara, totes dues entitats han decidit formalitzar i renovar aquest acord amb un conveni per als pròxims 5 anys. 

La col·laboració ha permès durant el primer any posar en marxa aquest espai residencial, convertir-lo en una llar i oferir acompanyament a 10 persones. Amb la renovació del conveni es podrà donar continuïtat i garantir el sosteniment, a més d’enfortir la relació entre ambdues institucions. Un pas important, ja que des de Migra Studium asseguren que l'acompanyament comunitari "és fonamental" per als joves migrants.

"Se senten acollits, cuidats i valorats"

CVX-Catalunya col·labora en la manutenció del pis, però, sobretot, en l’acompanyament de les persones que hi viuen. Carles Ribalta, president de CVX-Catalunya, explica que són "un nombre rellevant de voluntaris" que s'han sabut coordinar amb molta facilitat, amb un bon clima d’entesa entre ells i Migra Studium.

Els voluntaris sopen al pis un parell de cops a la setmana, comparteixen trobades festives com ara el Ramadà o el Cap d’Any, col·laboren en l’organització domèstica o acompanyen els joves a fer gestions si és necessari. “Procurem tenir cura de les seves necessitats, tant les materials com les que sorgeixen de les relacions personals, dels estudis o dels seus estats d’ànim”, destaca. “Malgrat les dificultats que poden sorgir fruit de les realitats quotidianes, se senten acollits, cuidats i valorats”.

Justament la possibilitat de comptar amb aquest acompanyament comunitari és un aspecte molt important per a Migra Studium. “Pot semblar secundari davant la necessitat de tenir un sostre, però és fonamental en els processos d’inclusió ja que permet generar vincle amb persones diverses", explica Maria del Carmen de la Fuente, directora de l'entitat. Aquest acompanyament també multiplica les oportunitats de relació i contacte i construeix "una xarxa de relacions basada en la gratuïtat i la confiança". Un munt de coses que, per a molta gent, en especial persones migrants sense referents familiars a prop, "són difícils d'assolir o construir", diu de la Fuente.

A la vegada, gràcies al conveni, moltes persones -en aquest cas, de les Comunitats de Vida Cristiana- es poden apropar a la realitat concreta i quotidiana de les persones que migren i cerquen refugi. Per a de la Fuente és important, ja que “l’apropament ajuda a desmuntar estereotips i prejudicis, a fer-se pròxims i a descobrir la humanitat compartida”.

Integració fraterna i eficient

Per la seva banda, des de CVX-Catalunya destaquen l’atenció, la il·lusió i la disponibilitat dels voluntaris que assisteixen presencialment al pis, però també la implicació de tots els membres de les comunitats que hi donen suport. “Tots anem aprenent de les diferents cultures i vivències des d’un clima de respecte que alimenta la confiança i és escola d’integració social. És una riquesa que podem transmetre a les nostres famílies i comunitats”, diu Carles Ribalta.

A més, la coordinació amb Migra Studium és "molt fluida". Expliquen que hi ha un diàleg permanent que ajuda a una integració "fraterna i eficient". Participen també en trobades que organitza l’entitat amb voluntariat i persones d’altres pisos d’acollida. Aquests encontres van consolidant "una xarxa de fraternitat que ajuda a integrar i fer créixer l’hospitalitat”, assegura Ribalta.

"És un exemple del que podem fer juntes"

La col·laboració entre totes dues entitats és una aposta compartida per acompanyar, servir i defensar a les persones migrants més vulnerables. Maria del Carmen de la Fuente des de Migra Studium explica que “cada organització suma des del que és i el que pot oferir, amb els fonaments comuns de l’espiritualitat ignasiana i el compromís per la justícia i una crida a caminar amb les persones més vulnerables i excloses, de la societat i del nostre context més proper”.

Aquesta entitat del sector social acompanya les persones migrants per tal d’afavorir processos de formació, arrelament, regularització i incorporació al món laboral. I CVX hi aporta el fet de ser una comunitat de persones amb voluntat i capacitat per generar comunitat i acompanyar. “Vivim en temps de grans reptes als que sabem que és impossible donar resposta de forma individual o fraccionada", subratlla. La xarxa d’hospitalitat i l’acord amb CVX és "un exemple que ens ajuda mostrar el que podem fer juntes”.  

Per a CVX-Catalunya, la valoració és també molt positiva i a més, representa una oportunitat per avançar en la construcció del cos apostòlic de la CVX. “És la primera vegada que ens arriba per part de la Companyia de Jesús la proposta d’un projecte apostòlic per a tot el territori", afirma Ribalta. El Consell Territorial la va acollir "amb molta il·lusió" i com a oportunitat "d’apropar-nos i respondre a les necessitats del nostre entorn com a comunitat en missió”.

“Vam realitzar, per primera vegada, un discerniment intercomunitari, acompanyats pel jesuïta Carles Marcet, i en va sorgir l’aprovació de la col·laboració en aquest projecte", hi afegeix. Aquesta experiència ajuda a posar en pràctica "el carisma en un sol Cos en missió". "La relació que es crea entre els voluntaris ens ajuda, no només a la comunicació entre les persones, sinó, també, entre les comunitats”, conclou Ribalta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.