Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claretians) Quan el José Luis Guillén arriba a les vuit del matí el menjador està buit. Aprofita la calma per treure de la nevera i el congelador els ingredients que les cuineres i els seus ajudants necessitaran per preparar el menú del dia. Els usuaris aquí hi trobaran acollida, persones que els acompanyen i estan al seu costat.

Entre cinquanta i cent persones mengen cada dia al menjador social La Taulada. Aviat farà sis anys que va néixer, impulsat per la parròquia de la Mare de Déu del Lledó de Valls. Una comunitat cristiana que no només predica l’evangeli sinó que el porta a la pràctica. El pare Joan Font, missioner claretià, és l’ànima del projecte. Explica que en aquest món marginal “hi ha persones més o menys ben situades, d’altres amb molta deficiència i en risc d’exclusió”

Què els ofereixen, a banda d’un plat calent? “El nostre treball no és només venir a pelar patates o tallar cebes, sinó que ho fem amb amor, amb la tendresa humana i cristiana que se’ns demana per portar a la pràctica el missatge del senyor”, diu el pare Joan referint-se a les Benaurances de Jesús. És l’actitud i disponibilitat que es viu a La Taulada. Amb persones com la Montse Fabra, la voluntària que prepara les bosses que s’enduran per benerar. Els que més ho necessitin tindran també una carmenyola amb el sopar.

“No t’esperes mai arribar fins aquí”

En Josep Maria fa uns mesos que ve a dinar al menjador. Al principi, hi va entrar amb certa recança. “No t’esperes mai arribar fins aquí”, reconeix. Però de seguida s’hi va sentir com a casa i va oferir-se per donar un cop de mà amb allò que fes falta. Amb d’altres voluntaris, es dedica a arreglar pisos que els cedeixen temporalment per a famílies en situació de vulnerabilitat.

Tal com explica en Xavier Vilalta, voluntari responsable del servei d’acollida als usuaris, l’associació disposa de dues cases d’acollida en aquests moments. Però constata la problemàtica de l’habitatge a la ciutat de Valls. Concretament, al casc antic, és molt freqüent trobar finestres tapiades per evitar l’ocupació. Des de La Taulada treballen per oferir espais dignes a les persones que ho necessiten. Entre els usuaris que atenen, n’hi ha que viuen al carrer o en condicions precàries.

El servei del menjador compta amb una trentena de voluntaris. Fan torns. N’hi ha de fixes, com els que es dediquen a l’acollida, qui prepara els entrepans o el transportista. I també n’hi ha que hi participen un o dos dies la setmana. En José Luis hi és cada dia, de dilluns a divendres. Coordina l’equip de voluntaris, que conformen persones molt diverses. “Ens uneix aquesta obra”, explica i assegura que “a nivell personal, espiritual i com a persona reps més del que pots donar”.

Molt més que un plat a taula

A l’hivern, amb el fred, serveixen esmorzar de nou a deu del matí. Amb el bon temps, aquest àpat se substitueix per un berenar-sopar. De dilluns a divendres hi ha també servei de dutxa i de rentadores.

Un menjador social d’aquestes característiques té associades despeses de subministraments: l’aigua, l’electricitat i el gas. Són consums elevats, de gas pels fogons, d’electricitat per les neveres, els congeladors i les màquines de rentar roba. Per cobrir aquestes despeses els socis paguen una quota lliure. Cadascú allò que pot assumir. Pel que fa al menjar que ofereixen cuinat als usuaris, es proveeixen de donatius: de supermercats i recaptes.

Referència de solidaritat a Valls

El menjador social de La Taulada s’ha convertit a la ciutat de Valls en un “punt de referència de molta solidaritat”. I també en una gran família. Per Nadal fan un sopar festiu, amb una setantena d’usuaris i per Dijous Sant, fan una celebració i un sopar senzill en què es reflexiona sobre el sentit de rentar els peus. Al final, es tracta de “saber estar al seu costat i compartir una taula tots junts”, explica el pare Joan.

Aquest dissabte la Sala Kursaal de Valls va acollir una arrossada solidària per recaptar fons pel menjador. S’hi van reunir dues-centes persones, a banda de la cinquantena de participants en fila zero, que també hi van fer la seva aportació. Es van recollir més de sis mil euros que seran destinats a favor del projecte de l’Associació Solidària del Lledó ‘La Taulada’

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.