Vés al contingut
Catalunya Religió
campanes-mataro-2
Fotografia: Jordi Pujolar (ACN).
Galeria d'imatges

ACN Mataró viu un moment històric. Per primer cop des de la Guerra Civil es tornen a retirar les campanes de la basílica de Santa Maria. El 1936 els bronzes originals es van fondre per fer armament i el campanar no es van recuperar completament fins al 1954. Aquest dimarts una grua de grans dimensions les torna a despenjar. L'objectiu ara és fer-ne una restauració integral per tal de recuperar els repics tradicionals, documentats de 1927. "És l'actuació més important sobre el campanar des del segle passar", comenta el director del Museu-Arxiu de Santa Maria, Nicolau Guanyabens. Una de les campanes, la 'Carme', es farà de nou, ja que el seu estat de deteriorament és molt elevat. De fet, va deixar de sonar el 2017 per l'aparició d'una esquerda.

Aquell incident de 2017, de fet, va fer que s'analitzés l'estat de la resta de bronzes i s'optés per fer una rehabilitació integral per evitar el deteriorament progressiu de tot el conjunt. La intervenció principal a les cinc campanes litúrgiques serà la substitució dels elements de subjecció i contrapès actuals, de ferro, per uns de fusta, com els que existien antigament.

A banda de la intervenció física i de manteniment dels bronzes, un dels aspectes més importants de la restauració són els canvis en la sonoritat del campanar. "No es fa perquè siguin més boniques, és perquè l'instrument soni millor", ressalta un dels majors experts en campanologia de l'Estat, l'antropòleg Francesc Llop.

“Fins ara les campanes de Santa Maria no feien música, feien soroll”

Llop, que també és campaner de la Catedral de València, assessora el Museu-Arxiu de Santa Maria en tot aquest procés. Assegura que fins ara les campanes de Santa Maria "ni tocaven a l'estil tradicional, ni feien música; feien el més alt soroll". Amb l'actuació que es preveu per a les pròximes setmanes s'intentarà que tornin a ser un "instrument de música tradicional".

El principal canvi consistirà en la manera de tocar les campanes. Actualment, un grup de campaners voluntaris, que ha mantingut viu el toc manual des de principis dels 80, fa voltar les campanes amb la mà, mentre que el toc tradicional és amb cornes i la campana no volta sobre el seu propi eix, sinó que només bascula d'un costat a l'altre.

"Hem tocat de forma gairebé intuïtiva. Les campanes les voltàvem, però aquest no és l'estil català. Amb el canvi de contrapesos i gràcies a les cordes es podrà recuperar el toc tradicional", explica un dels campaners de la ciutat, Jordi Silva. Per al col·lectiu, explica, serà com "començar de zero".

El grup de campaners de Mataró és "únic" a l'Estat, ja que ha mantingut durant dècades el toc manual sense cap interrupció. "Als 60 van desaparèixer arreu, però aquí han continuat amb nova mentalitat de cura pel patrimoni", destaca Francesc Llop. I quan finalitzi la intervenció, els campaners es tornaran a enfilar a Santa Maria. Serà per Les Santes, el mes de juliol.

Una campanya de captació de patrocinis en marxa

Abans de tornar-les a instal·lar al campanar, però, les 'noves' campanes s'exposaran a Santa Maria perquè la gent les pugui "acaronar" i que la població "se les faci seves", segons ha detallat el director del Museu-Arxiu, Nicolau Guanyabens. També es preveu que les puguin visitar escoles o casals d'estiu, en funció de les dates en què s'acabi l'obra.

El projecte té un cost de més de 100.000 euros i tant la Generalitat com l'Ajuntament en financen una part important: 44.000 euros cada administració. Els diners restants s'obtindran a partir d'una campanya de captació de patrocinis. Aquest mateix dimarts, la parròquia recollia donatius de les persones que s'han apropat a veure la retirada de les campanes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.