Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Justícia i Pau) La Xarxa de Parròquies Ecosolidàries, que impulsa Justícia i Pau, publicarà cada dia durant tot el mes de maig un missatge en clau de conversió ecològica. Seran imatges senzilles i petites reflexions escrites, i en format àudio, per promoure el compromís amb la casa comuna entre les comunitats cristianes. Amb el lema ‘Laudato si’ cada dia’, la campanya comença aquest divendres 1 i durarà fins diumenge 31 de maig. Una crida recent del papa Francesc obrirà una bateria de 30 missatges de la seva encíclica Laudato si’. Es tracta d’una iniciativa per reivindicar la vigència de l’encíclica en el cinquè aniversari de la seva publicació. Els continguts es difondran a través dels canals de comunicació del projecte: web, twitter, instagram i whatsapp, i en format podcast al programa de Justícia i Pau d’AnimasetRàdio.

La crisi pel coronavirus ha accentuat la necessitat de respondre als reptes globals de forma comunitària, sense deixar ningú pel camí. En aquest sentit, l’encíclica és oportuna: promou el compromís cristià a favor d’un model de persona i de societat justa, solidària i respectuosa amb la natura. Justícia i Pau considera que el text representa un element clau del pontificat de Francesc i obre un nou estil d’evangelització que volen apropar a les parròquies i comunitats cristianes.

El mateix papa Francesc, amb motiu del cinquè aniversari de la publicació de l’encíclica, apunta que “Laudato si’ ens ensenya com construir junts un món millor” i que “estem vivint esdeveniments que marcaran la història”. Des d’aquí, el pontífex assegura que “el clam de la terra i el clam dels pobres no poden esperar més”, i fa una crida a comprometre’s amb la casa comuna: “Renovo la crida urgent a respondre a la crisi ecològica. Construïm junts aquest món millor”.

Des d’inici de curs diverses entitats d’Església han establert un diàleg per generar sinèrgies de conversió ecològica integral en el si de l’Església catalana. Aquesta plataforma de treball conjunt ja va impulsar el 4 d’octubre, per la festa de Sant Francesc d’Assís, una pregària conjunta en el marc del Temps de la Creació. Formen part d’aquesta plataforma Cristianisme i Justícia, Mans Unides, Càritas Diocesana de Barcelona, el Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona-Pax Romana, la delegació de Pastoral Social i Caritativa de l’Arxidiòcesi de Barcelona, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, el Moviment d’Acció Catòlica General, el Grup Sant Jordi, la Fundació d’Escoles Parroquials, el Capítol de Barcelona de la Fundació Centesimus Annus i la Fundació Joan Maragall. La majoria ja col·laboren des de la xarxa estatal Enllaça’t per la Justícia, que uneix com a valors indestriables la justícia ecològica i la justícia social.

La Xarxa de Parròquies EcoSolidàries va néixer fa dos anys per a assessorar i acompanyar comunitats que vulguin impulsar la transformació que proposa la Laudato si’. En aquest temps la xarxa ha ofert una cinquantena de sessions divulgatives i ha elaborat més d’un centenar de reflexions i pregàries adaptades a cada temps litúrgic i per a les celebracions dominicals. Actualment, ja són prop de seixanta les comunitats cristianes que reben i treballen aquests materials de forma periòdica.

Ara, amb motiu del cinquè l’aniversari de l’encíclica Laudato si’, la Xarxa de Parròquies EcoSolidàries lidera aquesta nova campanya de sensibilització per a tota l’Església catalana. ‘Laudato si’ cada dia’ trasllada un missatge de fons a la comunitat cristiana: és urgent posar en pràctica una espiritualitat amb contingut ecosocial i generar processos de canvi cap a la conversió ecològica integral.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.