Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat Urgell) La Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa, reunió anual de Bisbes europeus, nord-americans i sud-africans que des de la dècada dels 90 va iniciar un pelegrinatge anual a les diverses comunitats cristianes presents a Terra Santa, s’iniciarà el dissabte dia 13 de gener a Jerusalem i es prolongarà fins el dijous dia 18. Hi participarà Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, en representació de la Conferència Episcopal Espanyola. Aquesta Assemblea Internacional de Bisbes reunirà a representants de 12 Conferències episcopals i les sessions de treball tindràn lloc a Jerusalem, Betlem, Emaús i Gaza.

Els bisbes participants volen conèixer més de prop la situació dels joves cristians a Terra Santa, com a avançament al Sínode dels Bisbes sobre "Joves, fe i discerniment vocacional" que tindrà lloc a l'octubre d'aquest any al Vaticà . De manera especial, s'interessaran per les oportunitats de joves cristians, jueus i musulmans d'aconseguir una millor convivència entre els dos pobles i entre totes les comunitats religioses. Es mantindran trobades i visites de caràcter educatiu amb l’objectiu de comprendre la importància que l’educació de la gent jove té per un futur de pau a la regió.

Els Bisbes es reuniran inicialment amb alguns joves d’una escola jueva d’una escola secundària a Makabim-Reut abans de reunir-se amb un grup d’estudiants de dret de la Universitat Jueva de Jerusalem que fan estudis sobre el multi culturalisme i tracten casos legals de persones que han sofert discriminació. Posteriorment també els Bisbes es reuniran amb l’organisme “Parents Circle-Families Forum” que reuneix més de 600 famílies israelianes i palestines enfrontades a causa del conflicte i que avui, a través de diverses iniciatives, treballen per la pau, la reconciliació i la tolerància.

A Beit Jala, el P. Iyad Wwal, presentarà als Bisbes l’activitat del Patriarcat Llatí de Jerusalem per tal de promoure una educació que esdevingui un instrument de pau i justícia al costat de la visita a una sèrie d’escoles cristianes que administra el Patriarcat llatí. A Emaús-Qubeibeh, els bisbes visitaran una casa per a gent gran i es trobaran amb alguns joves voluntaris que hi treballen. El Vicerector de la Universitat de Betlem presentarà a la Coordinadora el programa Qubeibeh Nursing Programme (QNP) ,que és un programa que ofereix perspectives i oportunitats de treball per als joves d’una àrea majoritàriament rural, amb alts nivells d’atur i molts problemes socials i polítics.

Aquest any la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa ha decidit celebrar la Missa del diumenge dia 14 de gener amb la petita comunitat cristiana de Gaza seguida d’una visita a la “Casa de la Pau”, dirigida per les Germanes Missioneres de la Caritat. També hi haurà una trobada dels Bisbes amb els joves cristians de Gaza i una reconfortant visita als malalts de la comunitat.

El pelegrinatge anual de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa està organitzat per la Conferència Episcopal d’Anglaterra i Gal·les i compta amb el suport de les Conferències Episcopals Europees.

Les tres P

La Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa està formada per Bisbes procedents de tota Europa, Amèrica del Nord i Sud-Àfrica i es va establir a finals del segle XX propiciada per la Santa Seu amb l’objectiu de visitar i donar suport a les comunitats locals de cristians de Terra Santa. La raó de ser de la Coordinadora es pot expressar a través de les “3 lletres P”: pregària, pelegrinatge i pressió.

La pregària és el marc dins el qual es porta a terme el pelegrinatge anual, amb la celebració diària de l’Eucaristia, sovint en diferents ritus i amb les comunitats catòliques locals.

El pelegrinatge és un dels aspectes més interesants de la trobada. Els bisbes s’atansen de forma individual o en grup a visitar les comunitats catòliques, reunir-se amb els seus membres i, de vegades, tenir trobades amb les figures polítiques locals. En temps difícils, els Bisbes visitants sovint han escoltat les peticions d’una major presència de pelegrins i han encoratjat les Conferències episcopals a augmentar els pelegrinatges.

La pressió, o en una paraula més suau “persuasió”, fa referència al treball que es durà a terme després del pelegrinatge anual, quan els Bisbes tornen a les seves comunitats i parlen amb els seus propis Governs, Parlamentaris, Ambaixadors Israelians i Palestins i als Mitjans de comunicació social sobre una àmplia gama de qüestions que afecten la vida dels cristians. En línia amb l’enfocament adoptat per la Santa Seu, els Bisbes no busquen privilegis per als cristians, sinó dignitat i justícia per a ells i per a d’altres que viuen en situacions de conflicte similars. Potser es podria parlar d’una 4a “p”: presència. Els Bisbes estan presents cada any i amb la seva presència porten esperança i fan presents, per damunt de tot, les “pedres vives” de les comunitats cristianes a Terra Santa ja que no estan oblidats pels sues germans i germanes d’arreu del món.

Els bisbes que hi participaran seran els següents: Bisbe Declan Lang, Anglaterra i Gal·les (President de la Coordinadora de Bisbes per a la Terra Santa); Bisbe Lionel Gendron, Canadà; Bisbe Udo Bentz, Alemanya; Arquebisbe Riccardo Fontana, Itàlia; Bisbe Donal McKeown, Irlanda; Bisbe Peter Bürcher, Islàndia; Bisbe José Ornela Carvalho, Portugal; Bisbe William Kenney, Anglaterra i Gal·les; Bisbe Nicholas Hudson, Anglaterra i Gal·les; Bisbe Christopher Chessun, Església d’Anglaterra; Bisbe William Nolan, Escòcia; Arquebisbe Stephen Brislin, Sud-Àfrica; Bisbe Felix Gmür, Suïssa; Bisbe Oscar Cantú, Estats Units d’Amèrica; i Arquebisbe Joan-Enric Vives, Espanya i Andorra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.