Vés al contingut
Catalunya Religió
nacions unides
Fotografia: Cancillería Ecuador sota llicència C.C. 2.0.

CR | La Comissió General de Justícia i Pau ha demanat a les delegacions que formen part del Tractat sobre la No Proliferació de les Armes Nuclears (TNP) "complir amb els compromisos i obligacions del desarmament nuclear", que preveu el mateix tractat. Així ho exposa la declaració conjunta interreligiosa per a la Desena Conferència d'Examen de les Parts del Tractat sobre la No Proliferació de les Armes Nuclears de les Nacions Unides, que se celebra de l'1 al 26 d'agost. La declaració la signen més de 100 organitzacions, entre elles Justícia i Pau.

"Les armes nuclears són incompatibles amb els nostres valors fonamentals de respecte a la dignitat humana", deixa clar l'escrit. Les organitzacions que signen el manifestem asseguren que els estats no han de permetre que aquestes armes "continuïn desenvolupant un paper en l'anomenada seguretat nacional". Per aquest motiu, demanen a les delegacions que reconeguin les armes nuclears com a "armes de destrucció massiva capaces de matar a milions de persones". També demanen que els estats es comprometin amb accions concretes per evitar qualsevol possibilitat d'escalada cap a una guerra nuclear.

Amb tot, afirmen que, tant les delegacions que formen part del tractat com les comunitats religioses que representen les organitzacions, comparteixen una mateixa responsabilitat moral i ètica. Fan referència a "preservar el planeta, els països, les comunitats i les famílies". "Sabem que les armes nuclears, tant si s'usen per disseny com per accident, destruiran el món tal com el coneixem i causaran un enorme patiment a moltes persones", diuen.

El comunicat, que s'ha publicat coincidint amb l'aniversari dels atacs nuclears d'Hiroshima i Nagasaki l'any 1945, s'ha llegit en una vigília interreligiosa coordinada per URI Voices for World Free of Nuclear Weapons aquest divendres. Un acte que ha tingut lloc a la capella Tillman del Church Center de les Nacions Unides. Voices també ha organitzat una iniciativa anomenada Dia d'Oració Nuclear que ha commemorat els bombardejos atòmics del Japó.

Podeu llegir el comunicat íntegre a continuació:

Declaració Interreligiosa

Com a persones de fe compromeses amb la construcció d'un món pacífic i just, ens reunim per unir les nostres veus amb motiu de la Desena Conferència de Parts de Revisió del Tractat de No Proliferació d'Armes Nuclears (TNP), que coincideix amb els solemnes aniversaris dels dies en què es van llançar les bombes atòmiques sobre les ciutats d'Hiroshima i Nagasaki el 1945. És un honor que els que van sobreviure a Hiroshima i Nagasaki segueixin guiant el nostre activisme. Avui, quan ens enfrontem a una profunda preocupació per una possible escalada de la guerra nuclear, renovem la nostra determinació de continuar amb el seu llegat i fer la nostra part com a comunitats religioses per continuar treballant per un futur sense armes nuclears.

El TNP és un tractat internacional històric sobre la no-proliferació i el desarmament nuclear, i la seva àmplia adhesió és un testimoni de la importància del Tractat. Creiem que els objectius del TNP són més rellevants que mai entorn la seguretat actual.

Tanmateix, com indica la declaració conjunta de la societat civil de 2020 als Estats part del TNP, el Tractat és tan fort com la seva aplicació. L'escalada de tensions i l'entorn de seguretat mundial incert són les mateixes raons per les quals necessitem una acció decisiva i oportuna per al desarmament nuclear, i no l'augment de la inversió i la modernització d'aquestes armes catastròfiques. És urgent que adoptem ara aquestes mesures concretes per a la plena aplicació, perquè la nostra supervivència en depèn.

Com a persones de fe, som aquí per recordar les persones delegades de la Conferència de Revisió del TNP, la nostra humanitat compartida. Tot i els interessos i els objectius nacionals que de vegades semblen contradir-se, compartim l'objectiu fonamental de preservar el nostre planeta, països, comunitats i famílies, sense els quals no podem perseguir la nostra prosperitat, benestar o felicitat. Sabem que les armes nuclears, tant si s'utilitzen per disseny com per accident, destruiran el món tal com el coneixem i causaran un gran patiment a moltes persones, com testifiquen les persones hibakusha i les comunitats afectades. Les armes nuclears són incompatibles amb els nostres valors fonamentals de respecte a la dignitat humana; no s'ha de tolerar que continuïn exercint un paper en l'anomenada seguretat nacional.

Com a persones delegades en societat civil i en les comunitats religioses compartim la responsabilitat moral i ètica de fer realitat un món sense armes nuclears, sabent que la possibilitat és a les nostres mans. Depèn de cadascuna dur a terme aquesta missió, i la història segurament demostrarà que prenem el rumb correcte. Diem això, perquè hem sentit l'alè i el lideratge demostrats pels Estats Part del Tractat de Prohibició d'Armes Nuclears (TPAN), com es veu als audaços compromisos produïts a la primera Reunió d'Estats Part.

En embarcar-nos en les negociacions de la Conferència de Revisió, partint del reconeixement compartit que els horrors de les armes nuclears no han de recaure mai sobre cap país, ni sobre cap persona, instem a cada delegació del TNP que consideri el següent:

1. Parar atenció a les veus de les persones hibakusha i de les comunitats afectades, i reconèixer les armes nuclears com el que són: armes de destrucció massiva capaces de matar milions de persones amb conseqüències humanitàries duradores i devastadores;

2. Afirmar que no es pot guanyar una guerra nuclear i que mai no s'ha de lliurar, i comprometre's amb accions concretes per evitar qualsevol possibilitat d'escalada cap a una guerra nuclear;

3. Complir amb els compromisos i les obligacions de desarmament nuclear en virtut de l'article VI del TNP, i donar suport també a altres instruments internacionals que complementen aquestes obligacions, com el TPAN i el Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears.

Les nostres diverses tradicions religioses ens recorden que no estem presos a la nostra realitat actual. Tenim creativitat, resistència i capacitat de crear el món que volem. Confiem l'actuació segons la seva consciència moral, i preguem perquè la Conferència de Revisió sigui fructífera i serveixi d'inspiració a les futures generacions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.