Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

El llibre recomanat de Josep Manuel Vallejo

(Ramon Bassas - CR) Saviesa d’un pobre, d’Éloi Leclerc “és un petit gran llibre”, ens diu d’entrada fra Josep Manuel Vallejo, caputxí i director de la revista Catalunya Franciscana. “Narra els darrers anys de la vida de Sant Francesc, en forma novel·lada, però molt ben documentada en els escrits i en l’experiència espiritual del sant. És una petita però profunda introducció a la vida cristiana a partir de l’experiència del Poverel·lo d’Assís. La traducció ha estat realitzada per fra Joan Botam, caputxí, amb un català molt bell ifàcil de llegir”, explica.

¿Quins aspectes es destaquen, de la seva vida?, li preguntem. “L’acció se situa en la gran crisi que sofrí l’orde franciscà per l’entrada massiva de clergues instruïts que obligà a adaptar el carisma original a les noves circumstàncies. El patiment del fundador, malalt i abandonat, pel perill de desvirtuar el seu carisma, i el sentiment de fracàs de la seva vida, són l’ocasió per introduir els grans temes de l’espiritualitat franciscana: la relació fraterna com a lloc del trobament amb Déu, la pobresa com a acceptació incondicional de la realitat, la veritable alegria enmig dels dolors…”.

Vallejo també esmenta els capítols centrals, “on fra Rufí és enganyat per un ‘Àngel de Llum’ que li proposa abandonar la fraternitat per fer una vida més “perfecta” de solitud eremítica, que són una preciosa lliçó de discerniment espiritual”.

També ens interessem per l’autor, Éloi Leclerc. “És un franciscà francès, molt bon coneixedor dels Escrits i Biografies de sant Francesc, va haver de viure en camps de concentració després de la Segona Guerra Mundial, experiència que va marcar profundament la seva vida”, ens diu. Ha publicat diversos llibres de temàtica

franciscana: Exili i tendresa, que recrea l’encontre de Francesc amb el soldà d’Egipte, Francesc d’Assís, mestre d’oració, sobre el discerniment espiritual. També, El Reino Escondido, un comentari a l’Evangeli des de l’experiència del camp de concentració i El Pueblo de Dios en la noche, sobre l’experiència bíblica de l’exili, entre d’altres.

“En suma”, resumeix Vallejo, “La Saviesa d’un pobre és una petita perla per llegir descansadament a l’estiu i, si ja l’havíem llegit, per rellegir-la. Perquè, com deia el savi: la millor manera de llegir és rellegir”.

Fitxa del llibre 

Títol: Saviesa d’un pobre

Autor: Éloi Leclerc

Editorial: Claret

Lloc i data: Barcelona, 2009 (6ª edició)

Pàgines: 96
Preu: 7,50 €

Llengua: català

ISBN: 9788498462838

Compreu-lo aquí.