Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) El delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, Enric Puiggròs, ha estat el convidat de la nova sessió dels 'Divendres Liola' que es realitza a l'Institut Químic de Sarrià (IQS). En aquesta ocasió, la sessió s'ha centrat a debatre com incorporar la cultura vocacional al centre.

L'IQS explica que el motiu d'organitzar aquesta sessió, que ha tingut lloc aquest 19 de novembre, ha estat la recent entrada al noviciat d'un exalumne de l'IQS. Un fet que "sempre genera curiositat, però sobretot orgull de pertinença i la il·lusió compartida que aquest tipus d'itineraris vocacionals també es donin a la universitat", expliquen.

Davant la presència del director de l'IQS, Salvador Borrós, degans de les facultats, caps de departaments i un total de 30 professors i treballadors s'han desgranat els elements que poden donar peu a incorporar una cultura vocacional al centre.

S'ha remarcat la importància de reconèixer que la pregunta per la vocació ha de ser present a la universitat a través de propostes concretes. Però, també, “incorporant-la al nostre dia a dia en tutories i acompanyaments d'alumnes”, expressen. Fer aflorar preguntes davant de les diferents eleccions que l'alumne té al davant suscita diàleg i ajuda els alumnes a tenir contrast, a veure altres referents, a intuir possibles camins nous. Els presents a la sessió han destacat que per tal que hi hagi cultura vocacional hi ha d'haver algunes condicions de possibilitat. Una de les quals s'ha destacat, és la comunitat que acompanya, interpel·la i anima els processos de cerca vocacional. “Tenir cura d'aquesta comunitat educativa és clau”, s'ha reafirmat.

També s'ha parlat sobre les dificultats. "Canvis generacionals cada cop més accelerats i pluralitat de pertinences culturals que fan més complex el diàleg i la comunicació amb els joves". Implementar una cultura vocacional a la institució no és una qüestió només vinculada a la identitat i la missió del centre, sinó que "s'ha de convertir en un eix clau del creixement personal i acadèmic d'un alumne dins del centre". Un repte pedagògic que Puiggròs ha descrit com a "enorme".

Els 'Divendres Loiola'

L'objectiu d'aquestes sessions és convocar professors i personal del centre de l'IQS per compartir, juntament amb una persona convidada, alguna qüestió vinculada a la identitat i la missió de la universitat. 

Aquest diàleg se suma a moltes altres activitats programades a l'IQS durant el curs per impulsar la cultura vocacional com són els IQS Students Forum en què alumnes dialoguen sobre qüestions extracadèmiques de forma lliure i oberta, la proposta + que ciència que tindrà lloc aquest curs , així com les propostes de voluntariat o el grup MAGIS que ha iniciat el camí de forma setmanal dins de la institució.