Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Dediquen la setena Jornada sobre la Convenció dels Drets dels Infants a ‘Els objectius de desenvolupament sostenible i la infància’. La Càtedra UNESCO en Pau Solidaritat i Diàleg Intercultural de la Universitat Abat Oliba CEU i l’Espai Persona promouen un espai de reflexió i diàleg aquest dimecres a l’Aula Magna de la universitat. L’acte es podrà seguir també per internet.

“S’està parlant molt dels ODS i de la seva implicació a la societat en general, però volem conscienciar que són els nens els que rebran aquests objectius i els infants han de ser-ne protagonistes”, apunta Carmen Parra, directora de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural de la Universitat Abat Oliba CEU. Si el curs passat la Càtedra va analitzar com la pandèmia havia deixat la infància de banda, aquesta vegada se centren en com els afecta els ODS i com se’ls pot fer protagonistes d’aquest horitzó compartit.

Una pau positiva

A partir dels tres pilars bàsics dels ODS –people, profit, planet; és a dir, societat, economia i medi ambient–, han buscat els objectius que afecten directament la infància. Entre d’altres parlaran de l’ODS 4 i 10, sobre l’educació, que consideren “fonamental perquè puguin defensar els seus drets”. També l’ODS 3, relatiu a la salut: “Sabem que els infants han estat molt afectats per la situació que s’ha viscut, també en salut mental, per l’impacte de xarxes socials, pels problemes que dona el Covid, amb situacions d’ansietat i d’estrès”. Parra denuncia que “estem tractant els adults, però els nens també ho estan patint”.

La jornada també tractarà l’ODS 10, pensat per a eliminar les desigualts: “Sabem de la bretxa digital; els indicadors ens diuen que als barris pobres tenen pitjors resultats i tenen més malalties que els barris rics”. També es fixaran en l’ODS 16, sobre la justícia i la pau, que comprenen com “una pau positiva”, més enllà de l’absència de violència: “La pau significa tenir educació, salut i treball”. I finalment en l’ODS 17, el de les aliances: “Tot això s’ha de treballar en xarxa, junts sector públic, privat, universitats, empreses, entitats”. Sempre, recorda Parra, buscant el protagonisme dels infants.

Per això han pensat una jornada sense acadèmics, però amb professionals que estan en contacte amb infància perquè assenyalin problemàtiques concretes. Un punt de partida que, segons Parra, els ha de servir de reflexió “perquè els acadèmics sapiguem amb què hem de centrar la nostra investigació”.

El programa de la jornada compta així amb especialistes de diverses disciplines, entre els quals, l’ambaixador davant l’ONU de UPEACE, David Fernández; el psicòleg infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu Fernando Lacasa; el pediatre de l’Hospital de la Mar Antoni Martínez Roig; la professora del grau en Treball Social de la UB Urgell Poch; l’especialista en Dret Sanitari Josep Corbella; l’advocada Montserrat Torrent; la professora de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona Carmen Panchón; la mestra i psicopedagoga Núria Puigdollers; el president de la Fundació Trinijove Ignacio Parody; la directora d’Educomunica Yolanda Cruz; la presidenta de la Fundació Pere Closa, Mercedes Porras; el responsable de l’Espai Jove de la Fundació Gavina, Guillermo Alcover; i el director de Justícia i Pau Barcelona, Miquel Torres. Les conclusions de la jornada aniran a càrrec de l’advocat Xavier Puigdollers, director Espai persona i professor de la Universitat Abat Oliba CEU i membre de Justícia i Pau.

Una visió global

La Càtedra UNESCO Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural ha centrat l’atenció els darrers anys en les migracions i els menors no acompanyats, l’educació inclusiva i la discapacitat, com trencar la diferència entre barris rics i pobres o l’impacte de les xarxes socials a la infància i als adults. I treballen en clau internacional: “Els ODS són per a nosaltres una base per treballar en l’àmbit global, i ens ajuda a veure problemes que potser des d’aquí no detectaríem”.

La jornada se celebra des de fa sis anys, quan es van commemorar els 25 anys de la signatura de la Convenció dels Drets dels Infants. Des de llavors, i sempre al voltant de la commemoració d’aquesta fita internacional, que s’escau el 20 de novembre, han tractat temes d’infància relacionats amb la discapacitat, la pobresa, l’oci, el dret a l’educació i el curs passat infància i Covid.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.