Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Vídeo/s

(Laura Mor –CR) Repensar que els drets socials siguin prioritaris respecte als drets civils: és la proposta que fa l’escriptor, advocat i pedagog Jordi Cots, l’any en què es commemora el 25è aniversari de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant.

En una entrevista a Catalunya Religió, Cots ha explicat que la tendència natural en temps de crisi és posar en primer lloc els drets socials, com l’educació, l’alimentació o l’habitatge; però Cots explica que els drets dels infants cal pensar-los “tots alhora” i “de la mateixa manera”, tenint en compte els drets civils, com són l’escolta o la participació.

Jordi Cots, que va ser el primer adjunt al Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels infants (1997-2004), és un dels màxims promotors d’aquesta matèria a Catalunya. Jubilat, segueix assessorant en la difusió d’un text jurídic cabdal: la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets dels Infants, aprovada a Ginebra el 20 de novembre de 1989.

La Convenció com a text de referència

En l’entrevista, Jordi Cots denuncia el desconeixement que hi ha de la Convenció sobre els Drets de l’Infant i anuncia unes jornades divulgatives en clau d’educació social. Les convoquen conjuntament Justícia i Pau i l'Observatori dels Drets de l'Infant de la Conselleria de Benestar Social i Família i tindran lloc el 13 i 14 de febrer a Barcelona. Segons Cots, l’objectiu és “donar missatges a la gent del carrer, fins i tot a la més desafavorida i també a la més desinformada, sobre molts estudis acadèmics”. I hi afegeix que “la falta d'informació és un altre tipus de pobresa”. Entre els missatges a transmetre hi haurà conclusions sobre la Convenció.

D’altra banda, Cots apunta la necessitat de treballar la interioritat amb infants i adolescents i assenyala que la Convenció en parla en quatre dels seus articles: “Sense cultivar la interioritat, una relació amb la infància no seria mai plena”.

En l'entrevista íntegra a CatalunyaReligió.cat, Jordi Cots detalla qüestions relatives als drets dels infants, tant en l'àmbit internacional com en el paper dels educadors en el seu creixement i autonomia, fent referència a Maria Montessori. Insisteix en la necessitat de treballar el dret de participació i apunta la dimensió espiritual com a eina bàsica per a establir relacions adult-infant: una intuïció que Eglantyne Jebb ja tenia clara l'any 1923 en el redactat de la Declaració dels Drets dels Infants.