Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) L'actual superior provincial dels jesuïtes a Espanya, Francisco José Ruiz Pérez, ha comunicat, a la darrera reunió de superiors jesuïtes de la Província d'Espanya, que el juliol de 2017 hi haurà canvi de provincial. Properament s'iniciarà el procés per a l'elecció del seu successor que, probablement, acabarà a principis de juliol, amb la presa de possessió del nou provincial.

Ruiz Pérez és superior provincial d'Espanya des del juny de 2014, moment en què es va erigir la nova província d'Espanya de la Companyia de Jesús, que integra les cinc províncies jesuítiques que fins aquell moment existien a l'estat espanyol. Però ja venia desenvolupant el càrrec de provincial d'Espanya des de l'any 2010, en l'etapa prèvia a la integració i treballant en el procés de creació de la nova província. El temps que fa que exerceix aquest càrrec, amb l'excepcionalitat del canvi d'etapa que ha suposat la integració de províncies, ha estat doncs un dels factors que porten ara a inicar el procés d'elecció d'un nou Provincial.

Si bé el càrrec de provincial és nomenat pel superior general, el procés per a l'elecció d'un provincial és molt participatiu. Es consulta a tots els jesuïtes de la província i un cop fetes les consultes, es presenta una terna de candidats al pare general, que fa el nomenament.

El jesuïta Francisco José Ruiz Pérez va néixer a Santa Cruz de La Palma el 2 d’octubre de 1961. Va ingressar al Noviciat de la Companyia de Jesús a Sevilla el 23 de setembre de 1981. Finalitzat el Noviciat, va marxar a Madrid per cursar la Llicenciatura en Filosofia a la Universitat Pontifícia de Comillas, al mateix temps que col·laborava en la pastoral del Col·egi P. Piquer i en la Pastoral Universitària (1983-88). Posteriorment va seguir la seva formació a Sevilla, on treballà com a professor de Filosofia i Religió al Col·legi Portaceli. De 1993 a 1997 va residir a Frankfurt (Alemanya), on va fer el doctorat en Teologia Dogmàtica per Sankt Georgen Hochschule. Va ser ordenat sacerdot a Santa Cruz de Tenerife, el 2 de juliol de 1994. Acabada la formació, va rebre com a destí la Facultat de Teologia de Cartuja (Granada), on va ser Professor de Teologia Dogmàtica i Assistent de la Comunitat de Vida Cristiana (CVX) (1998-04), Rector del Teologat Anchieta i Coordinador Provincial de Pastoral Universitària (2001-04).

El 2004 va ser nomenat provincial de la provincia Bètica pel apre Peter-Hans Kolvenbach i, com a tal, va assistir a la Congregació General 35 de la Companyia de Jesús l'any 2008. Va ser nomenat Provincial de España pel pare Adolfo Nicolás el 22 de setembre de 2010. Des de llavors la seva principal tasca ha estat anar gestant la integració de províncies jesuítiques i anar assumint la transferència de competències que ha anat passant al seu càrrec al llarg d’aquests anys i que va culminar l'any 2014, amb la creació de la nova província d'Espanya. Ha participat a la Congregació General 36 de la Companyia de Jesús que s'ha celebrat els mesos d'octubre i novembre a Roma, i que ha escollit el veneçolà Arturo Sosa com a nou superior general dels Jesuïtes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.