Vés al contingut
Catalunya Religió
la-caixa
Fotografia: Fundació "la Caixa".

Fundació "la Caixa" | La iniciativa solidària 'Cap llar sense aliments', impulsada per la Fundació ”la Caixa” i CaixaBank, tanca la tercera edició amb més de 200.000 euros recollits per als bancs d'aliments de Catalunya. Això es tradueix que més de 4.320 persones en situació de vulnerabilitat tenen garantida una alimentació bàsica durant aquest estiu gràcies a les prop de 214 tones d'aliments bàsics aconseguirs per al Banc d'Aliments. A Barcelona, l’ajuda arriba a prop de 3.000 persones gràcies als més de 139.000 euros aconseguits, que es tradueixen en 148 tones d’aliments.

En el global de l'estat, són 1,6 milions d’euros els recaptats en favor dels bancs d’aliments. Això són 1.718 tones d’aliments bàsics que els 54 bancs d’aliments associats a la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL) distribuiran a través de gairebé 7.500 entitats socials col·laboradores de tot Espanya. Amb aquests resultats, un total de 34.700 persones tenen garantida una alimentació bàsica durant aquest estiu.

L’objectiu de la iniciativa és ajudar els col·lectius més vulnerables davant del nou escenari d’emergència social marcat per una triple crisi: la pandèmia, la inflació i la guerra a Ucraïna. Conscient de la urgència de donar resposta a les persones que més ho necessiten, la Fundació ”la Caixa” ha aportat un milió d’euros addicionals a la iniciativa, cosa que fa un total d’1,6 milions d’euros recollits.

Més de 7 milions d’euros per a tres anys d’emergència social

Als més de dos anys de pandèmia, cal sumar-hi els esdeveniments dels darrers mesos, en què l’augment generalitzat dels preus i la gran pèrdua de poder adquisitiu estan agreujant la situació de moltes famílies. De fet, prop d’1,5 milions de persones a Espanya continuen en situació de pobresa alimentària a conseqüència de l’escalada de l’IPC i l’encariment de la cistella de la compra.

Aquest escenari també es veu reflectit en la recent Enquesta de condicions de vida duta a terme per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que situa la taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE) en el 27,8 % el 2021, davant del 27 % registrat el 2020 a Espanya, gairebé un punt per damunt.

La nova crisi també està tenint un impacte directe en els mateixos bancs d’aliments de tot el país i en les entitats encarregades de repartir menjar als barris. La pujada de preus que hi ha hagut aquest 2022 ha provocat una reducció dels donatius i excedents per abastir els magatzems de provisions, que s’han vist obligats a reduir en més d’un 10 % la quantitat d’aliments que distribueixen.

Durant aquests tres últims anys d’emergència social, la Fundació ”la Caixa” i CaixaBank han dut a terme l’acció solidària 'Cap llar sense aliments', en la qual han recollit un total de 7,3 milions d’euros. Gràcies a aquests donatius, s’han aconseguit 7.770 tones d’aliments bàsics.

"Tots hem de contribuir a la construcció d’un món amb més igualtat d’oportunitats, especialment per a les persones més vulnerables", ha destacat el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila Bertrán. En aquest objectiu s’emmarca el suport a "la valuosa tasca que fan els bancs d’aliments". "Volem seguir sumant esforços per garantir que totes les famílies puguin accedir a una alimentació bàsica", diu.

"En l’actual context econòmic, és més important que mai la tasca que porta fent durant anys la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments", ha afirmat el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar.

Donacions actives fins al 31 d’agost

Els canals electrònics de la iniciativa solidària continuaran operatius fins al 31 d’agost. Les persones que hi vulguin col·laborar poden enviar el seu donatiu a través de la xarxa de caixers automàtics de CaixaBank. Una altra opció de col·laboració és a través de Bizum, enviant un donatiu a la causa 38014.

A més, el portal de 'Cap llar sense aliments' continuarà actiu per poder-hi col·laborar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.