Vés al contingut

notícies relacionades

La utopia i la distopia al cristianisme, a la nova revista 'Qüestions'

(Fundació Joan Maragall) El número 272 de Qüestions presenta un monogràfic que porta per títol De la utopia a la distopia. En el nou número publicat per la Fundació Joan Maragall, autors de diferents disciplines reflexionen sobre la dialèctica utopia-distopia al cristianisme. La revista també compta amb un diàleg entre David Jou, Pere Lluís Font i Miquel Calsina. 

Més de 300 persones participen a les Jornades Gatzara sobre interculturalitat arabocatalana

(Fundació Bayt al-Thaqafa) La segona edició de les Jornades Gatzara tanca consolidant-se com a espai de referència per a sensibilitzar tot allò que compartim les cultures àrabs i catalana, a Barcelona. Del 17 al 21 de maig, més de 300 persones han pogut gaudir de diverses activitats culturals amb l’objectiu de promoure la reflexió sobre la interculturalitat arabocatalana i la cohesió social.

Flaquer: “El món cristià demana ser reconegut com un igual en terra àrab”

(Lucía Montobbio –CR) Aquesta semana se celebra la tercera edició del congrés internacional de Pluriel. Amb el tema Islam i l’alteritat, l’esdeveniment té lloc de dilluns a divendres a Beirut i, si no s’hi pot assistir presencialment, hi ha possibilitat de fer-ho en format virtual i gratuïtament.

“Cal valorar si el col·lapse de l'Església és un punt i final o una nova oportunitat”

(CR) 'Anem al col·lapse? El futur incert de les institucions eclesiàstiques' ha estat el títol de la nova sessió del cicle Espai Obert que organitza l'associació Cristianisme al Segle XXI. La ponència ha estat a càrrec la pastora protestant Marta López i del sacerdot catòlic claretià Pere Codina que han estat presentats per Joel Cortés. 

Fundació Joan Maragall: “Parlar de tant en tant de la mort és útil”

(CR) No busquen parlar-ne com un exercici lúgubre, sinó per “donar més profunditat a la consciència del valor de la vida”. El dia de Tots Sants és un bon moment per aprofundir temes com el fracàs, la mort, el dol, l’acompanyament, l’espiritualitat i l’esperança. Des de Catalunya Religió recomanem fer-ho a partir del darrer Quadern que la Fundació Joan Maragall ha publicat en obert aquests dies.

Fratelli Tutti: els valors republicans de germanor i solidaritat per bastir el diàleg

(Omar Noumri i Oriol Junqueras –CR) En llengua àrab, el terme ‘bàsmala’ fa referència a la fórmula que encapçala totes les sures de l’Alcorà (llevat de la novena) i que diu així: “En nom de Déu (Bi-ismi-lahi), el clement (Rahmani), el misericordiós (Rahim)”. Els cristians àrabs fan servir la mateixa fórmula de la ‘bàsmala’, per referir-se a la invocació “en el nom del Pare (Bi-ismi-l-ab) i del Fill (wa al-ibn) i de l’Esperit Sant (wa ruh al-quds) ”, que inicia l’eucaristia.

El Museu Episcopal de Vic incorpora una pintura renaixentista dels Gascó

(MEV) El Museu Episcopal de Vic (MEV) ha incorporat una nova obra a les seves sales. Es tracta de La Sagrada Família amb sant Joanet del pintor Perot Gascó, datable al segon quart del segle XVI. L'obra, d'una qualitat extraordinària i en un excel·lent estat de conservació, ha estat cedida en dipòsit pel col·leccionista d'art i mecenes, Joan-Artur Roura Comas.

Lluc Torcal: “La vida urbana ens deshumanitza”

(Josep Gordi –CR) Recomana llegir-se l’encíclica Laudato si’, acostar-se més als monestirs, fer-hi estades llargues i tenir més contacte amb la natura. És el camí que proposa el monjo cistercenc Lluc Torcal als creients que vulguin “obrir el propi esperit”.

panoràmica

Veure la fe