Vés al contingut
Catalunya Religió
joves-vic-torras-bages
Trobada dels joves que impulsen la causa de beatificació de Torras i Bages.

Roger Vilaclara –CR En contra del que molts puguin pensar, els joves a l'Església hi són. I hi són impulsant i promovent iniciatives tan diverses com la beatificació d'un bisbe. És el cas de la causa Torras i Bages que tiren endavant uns joves de Vic des de ja fa uns anys. En el bisbe hi han trobat reflexions molt actuals, un pensament pràctic i també una convicció clara: "Escoltar la paraula de Josep Torras i Bages rejoveneix l'Església".

Un d'aquests joves impulsors de la causa Torras i Bages és Abel Miró que explica que el seu primer contacte amb la història del bisbe va ser "espontània i gairebé providencial". Un professor de la Universitat de Barcelona el va introduir a l'estudi de Torres i Bages: "En entrar en contacte amb l'obra d'aquesta figura vaig quedar enamorat".

Miró va continuar sentint interès pel personatge i va conèixer Joan Casas, vicepostulador de la causa de beatificació de Torras i Bages. Després va animar el seu "grup de joves extraoficial" amb qui es trobava setmanalment a l'Oratori Sant Felip Neri de Vic. "Amb el pare Jaume Saduranyes ens reunim un cop per setmana per comentar un text, resem les vespres i compartim una estona plegats", explica Miró. Ara, a més, s'impliquen en aquesta causa. Ja feia anys que hi havia el desig de fer sant al bisbe i la proposta ja disposava d'una estructura oficial, però Miró creu que el grup de joves ha permès donar "un nou impuls" a la iniciativa.

“El nostre món no va bé, precisament, perquè no fa el que diu Torras i Bages”

Per aquest motiu, des de ja fa uns anys els joves organitzen les "conferències torrasianes". Són jornades anuals que conviden a reflexionar al voltant d'un tema sobre el bisbe Torras i Bages amb l'objectiu de difondre el seu missatge i poder-lo fer arribar al màxim de gent.

Enguany, aquest 9 de febrer a les 20:00 h celebraran la cinquena edició de la "conferència torrasiana". Serà a l'Oratori Sant Felip Neri de Vic i comptarà amb la ponència de Xavier Baró, professor de la Universitat Internacional de Catalunya, qui parlarà sobre l'obra escrita del bisbe i respondrà a la pregunta: "Per on començar a llegir Torras i Bages?"

“Les pastorals de Torras i Bages són profundes, amenes i agradables”

Per als joves el bisbe Torras i Bages és encara avui actual perquè parla de temes que encara són importants per la societat. Per aquest motiu, la seva paraula pot "rejovenir l'Església". I no només això. Per a Abel Miró, el bisbe Torras i Bages aporta una visió que "pot fer bé al nostre món". I assegura: "El nostre món no va bé, precisament, perquè no fa el que diu Torras i Bages".

I què diu Torras i Bages? Doncs la seva tesi expressa que Catalunya està construïda "sobre una base tomista". És a dir, la identitat catalana, en les seves arrels, segueix els pensaments filosòfics i teològics de sant Tomàs d'Aquino. Per a Torras i Bages, el català "no és amic de les ambigüitats, sinó que és pràctic, real i clar".

A més de parlar sobre els catalans, Torras i Bages també tracta temes universals que combinen amb els missatges del papa Francesc. Un exemple és la pastoral que fa el bisbe sobre l'ecologia en què afirma que "el contacte amb la naturalesa beneficia l'esperit". "Ell fa una reivindicació del món agrícola en un moment en què encara no es parlava d'aquest tema", diu Miró.

En les seves pastorals, Torras i Bages també parla de la situació dels treballadors a les fàbriques, de la pobresa o la pau. Totes elles són "profundes, amenes i agradables de llegir" perquè a Torres i Bages "l'entenia tothom".

“No tenim contacte amb les altes esferes vaticanes i això dificulta que el Papa pugui conèixer Torras i Bages”

El procés de beatificació del bisbe Torras i Bages comença l'any 1932. Al llarg dels anys el procés ha patit dificultats com l'esclat de la Guerra Civil, però als anys 90 la causa passa totes les fases necessàries per declarar venerable Josep Torras i Bages. El Dicasteri de les Causes dels Sants aprova les virtuts heroiques gràcies a l'impuls final de Valentí Miserachs, postulador de la causa de beatificació.

Ara, només falta un pas per aconseguir aquesta beatificació: un miracle. Abel Miró explica que la causa ha quedat "encallada" i que es necessita que algú pugui "provar un miracle". Un pas difícil, reconeix, en "una societat tan secularitzada com és Catalunya".

Per aquest motiu, l'objectiu principal dels joves és donar a conèixer la figura de Torras i Bages. "Si la gent el coneix, es podrà encomanar al bisbe i demanar-li favors", diu Miró. "Si crèiem que és important la causa de beatificació de Torras i Bages no és per una cosa folklòrica, sinó perquè la seva beatificació farà bé principalment a l'Església", diu Miró.

També hi ha la possibilitat que el papa Francesc decideixi que no fa falta el miracle per beatificar el bisbe. Una decisió que només pot prendre el pontífex en casos extraordinaris i que Miró veu molt complicada. "No tenim contacte amb les altes esferes vaticanes i això dificulta que el Papa pugui conèixer Torras i Bages", explica. Amb tot, està convençut que, si Francesc conegués l'exbisbe de Vic, s'entusiasmaria per la seva obra. "Hi ha molts problemes que preocupen al Papa que connecten amb l'obra de Torras i Bages", hi afegeix.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.