Vés al contingut
Catalunya Religió
entitats-esglesia-salut-mental
Fotografia: Arquebisbat de Barcelona.

ARQUEBISBAT DE BARCELONA Unes cinquanta persones s’han concentrat a la plaça de la Catedral de Barcelona per reivindicar que un treball decent no pot perjudicar mai la salut. Convocats per la plataforma Església pel Treball Decent, els concentrats han denunciat la precarietat laboral que pateixen moltes persones treballadores, l’impacte d’aquesta precarietat en la salut mental i l’alt índex de sinistralitat que hi ha en l’actualitat.

Segons l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat, en el primer semestre del 2023 s’han produït a Catalunya un total de 104.936 accidents de treball, i han perdut la vida 47 persones. "La falta de salut laboral és un greu problema social que demana solucions col·lectives agosarades", han defensat des de la plataforma.

La precarietat laboral un factor de risc per a la salut mental

L’acció pública ha volgut mostrar les conseqüències vitals que té la precarietat laboral en diversos col·lectius: joves, dones, migrants en situació administrativa irregular i aturats majors de 45 anys. S’han mostrat il·lustracions dels diferents àmbits de la vida: salut, alimentació, habitatge, temps lliure/cultura, educació, conciliació familiar i fiscalitat.

Les persones participants han fet un recorregut pels set conceptes, triant en què es gastaven el sou precari que inicialment se’ls ha assignat. D’aquesta manera, s’ha demostrat com sense un sou digne no es pot dur una vida digna.

"La precarietat atempta contra la humanització del treball"

"Factors com la pobresa econòmica, la precarietat laboral, un nivell de formació baix o unes polítiques socials insuficients, tenen una major incidència en la salut mental de les famílies vulnerables i dels seus fills i filles", ha explicat el portaveu de la plataforma, Joan Mate.

En el manifest d’enguany ha instat a impulsar polítiques en l’àmbit de la prevenció i s’ha demanat un compromís de les empreses catalanes amb la vida i la salut de les persones treballadores. Mate ha instat a evitar qualsevol mena de prejudici per a la salut: "La precarietat atempta contra la humanització del treball, i hem de dur a terme tot allò que estigui a les nostres mans per posar-hi solució", han conclòs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.