Vés al contingut
Catalunya Religió
seminari alemanya
Els representants internacionals en el seminari de la JOC a Düsseldorf, Alemanya

AINA ARGUETA -CR Els moviments de Joves Obrers Cristians (JOC) de diversos indrets del món s’han reunit aquests darrers dies a Düsseldorf per impulsar una llei europea que pot canviar les condicions laborals dels treballadors arreu del món. El Partit Democràtic Lliure (FDP), però, que governa actualment a Alemanya, ara qüestiona aquesta llei. Des de la JOC tenen com a principi d'acció la pressió i incidència política. “Tot el pensament social que té l'Església també és política i fa política”, explica Mercè Clua, militant de la JOC de Catalunya. Clua va assistir al seminari de debat d'aquesta llei, i hem parlat amb ella.

La Llei Europea de Cadena de Subministrament s’albira com una mesura que promourà la dignitat en el treball més enllà del continent. “Posa responsabilitat en les empreses europees que externalitzen els seus serveis sense posar atenció que les empreses foranies facin complir els drets dels treballadors”, desenvolupa la militant. Amb aquesta directiva, totes les empreses europees que manufacturen els seus productes a altres continents hauran de vetllar perquè els drets laborals es respectin allà on comprin la matèria primera. En l’actualitat, la llei ha arribat a un acord preliminar en el Consell de la UE i aviat es debatrà al Parlament Europeu.

“si la voluntat hi és, la incidència també hi pot ser”

És per això que quan l’FDP va anunciar que no estava a favor de la llei, els joves de moviments obrers cristians, que també havien participat en l’esborrany, es van proposar pressionar-los perquè rectifiquessin. “Moltes entitats havien treballat en aquest esborrany i sembla que ara tota Alemanya li giri l’esquena a aquest treball”, contextualitza Clua. Davant d’això, les diferents JOC s’han proposat exigir als governants que donin suport a la llei que han treballat mitjançant campanya mediàtica i directa.

“Les persones treballadores també són fills de Déu”

La JOC defensa que els moviments d’Església es posicionin políticament amb els treballadors. “Els treballadors, especialment els joves, són fills i filles de Déu i això ens dona una dignitat que no pot ser trepitjada per cap poder econòmic. Ens dona el dret que es valori la nostra vida i que sigui digna”, afirma Clua.

La militant explica que el seu moviment, i els germans, es regeixen per la doctrina social de l’Església que diu que “els treballadors no viuen per treballar, sinó que treballen per viure”. Al cap i a la fi, “si Déu ens estima, com podem permetre que aquesta dignitat se'ns vagi trepitjant dia a dia amb les nostres condicions de feina?”, pregunta.

Pels treballadors cristians de tot el món

Aquesta llei pretén tenir impacte fora d’Europa, però s’impulsa des del continent. “Volem aportar el nostre granet de sorra perquè les condicions de tots els treballadors millorin, no només les nostres”, concreta la jocista. “Aquesta és la bellesa del moviment i de la col·laboració entre moviments de tot el món”, hi afegeix.

“Tot el pensament social que té l'Església també és política”

Un dels països representats en el seminari va ser Nicaragua. Les militants de la JOC del país explicaven que les empreses deslocalitzades anaven al territori perquè baixaven els costos i no es preocupaven per fer complir els drets laborals de ningú. A més, van escoltar testimonis del preu que tenia en la vida dels treballadors. Clua rescata el vessant globalista del projecte i del moviment: “Diuen que sol arribaràs més ràpid, però junts arribarem més lluny”.

Fer incidència política a Catalunya

La militant de la JOC Nacional de Catalunya i les Illes reconeix que als militants els hi costa creure que poden fer incidència política en el territori català. “Els referents sempre han estat fonamentals i és veritat que els que tenim aquí queden llunyans”, assenyala Clua. Davant d’això, ha vist en el testimoni de Llum Mascaray, una de les tres vaguistes de fam per Palestina i militant del moviment germà GOAC, un exemple del qual aprendre. Al final, “si la voluntat hi és, la incidència també hi pot ser”, conclou.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.