Vés al contingut
Catalunya Religió
setmana-santa-salvador-costa
Fotografia: Agrupació de Confraries i Germandats de Setmana Santa de Valls.

Arquebisbat de Tarragona Salvador Costa s'ha estrenat aquesta Setmana Santa com a nou president de l'Agrupació de Confraries i Germandats de Setmana Santa de Valls. Qui també és president de la Germandat del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser de Valls va ser escollit el passat mes d'octubre per la mateixa agrupació. La implicació en aquest tipus d'entitats, per a Costa, no suposa cap dubte. "Els cristians tenim el deure de no permetre que es perdin les nostres tradicions". 

De 46 anys, Costa ha estat casteller i geganter i encara és un dels portants del Sant Crist de Lepant de Valls. En aquesta entrevista que publica l'arquebisbat de Tarragona, Costa conversa sobre la Setmana Santa vallenca i sobre els reptes que haurà d’afrontar en els pròxims anys. Recollim la conversa a continuació:

—Què suposa ser el president de l’Agrupació de Confraries i Germandats de Setmana Santa de Valls?

En primer lloc, per a mi és un gran honor. També és una gran oportunitat per a contribuir amb el bon funcionament de la Setmana Santa vallenca des del gruix de dins mateix. I encara ho veig com una oportunitat per a conèixer millor totes les germandats i confraries, des de dins, i poder-les ajudar en les seves necessitats.

—Quins objectius té al capdavant d’aquesta agrupació?

El primer objectiu que tenim és que el nombre d’assistents a la processó del Sant Enterrament no decaigui. És un treball molt important que hem de fer entre tots. Per altra banda, volem crear també una agenda d’actes més nodrida i poder transmetre el missatge de la fe a tothom a través de les nostres activitats. Com és evident, també volem donar a conèixer la nostra Setmana Santa i el nostre patrimoni.

“Cal estar al capdavant de les entitats per vocació, no per obligació”

—Què destacaria de les celebracions de la Setmana Santa a Valls?

Òbviament, la processó del Sant Enterrament, del Divendres Sant, és el colofó dels nostres actes, però cada any també agafa més importància la processó del Sant Crist de Lepant. Enguany recuperarem el viacrucis nocturn, i també són actes destacats la trobada de bandes de Setmana Santa o el viacrucis del matí del Divendres Sant. Crec que podem anar treballant, cada vegada més, per a oferir actes més destacats, en general. Per últim, també cal recordar la riquesa patrimonial de les imatges que surten a la processó.

—Quin és l’estat de salut de les confraries i germandats vallenques i de la Setmana Santa?

Depèn de les germandats i les confraries. De Germandats fortes, amb ganes de fer coses, de treballar durant tot l’any i encoratjades, en tenim dues o tres. Entre elles la més activa és la Germandat del Sant Crist de Lepant. Altres confraries tenen greus problemes per a poder continuar endavant: hi ha juntes que s’haurien de renovar i no tenen relleus, també hi ha casos en què s’han perdut les ganes de moure's

Quan s’està al capdavant d’una entitat, cal estar al cent per cent i fer coses en el dia a dia, any rere any, per a poder tirar endavant i encoratjar els germans a fer coses, si no podem caure en el desànim general. Cal estar al capdavant de les entitats per vocació, no per obligació.

—En el nostre context social, com creu que canviarà la Setmana Santa en els pròxims anys?

Crec que d’aquí a uns anys veurem com, a poc a poc, s’acaben moltes celebracions de la Setmana Santa per falta de fidels. Quan des dels governs mateixos es fan polítiques que van en contra o bé no donen suport a la cultura religiosa, des dels col·legis no es treballa la matèria de religió, i molts estan per cremar-ho tot i oblidar d’on venim, per desgràcia ens quedarà poc temps.

En un país com el nostre, amb unes arrels catòliques molt importants, els cristians tenim el deure de defensar la nostra religió i no permetre que es perdin les nostres tradicions cristianes i els nostres drets. No podem ignorar la nostra història, sempre vinculada al cristianisme.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.