Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El pedagog Xavier Melgarejo i el president de Lliga Espiritual Mare de Déu de Montserrat Joaquim Ferrer han estat distingits aquest dimarts a títol pòstum amb la Creu de Sant Jordi. El Govern ha distingit també entre altres entitats a la Fundació Joan Maragall i a l'Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta

Xavier Melgarejo i Draper, mort aquest febrer, ha estat reconegut per "la seva rellevant aportació a la modernització i millora de l’eficàcia de l’educació a Catalunya" i per "aportar la seva experiència a la formació del professorat i al disseny de metodologies per a combatre el fracàs escolar". També se'l distingeix com a "defensor de la vinculació de l’educació amb la família, l’escola i la societat, treballà intensament i generosa per a difondre aquesta visió i implantar-la en la planificació educativa."

A l'exconseller de Cultura i el president de Lliga Espiritual Mare de Déu de Montserrat, mort el maig de l'any passat, se li reconeix com "va impulsar el diàleg intercultural i la internacionalització de la cultura catalana. Joaquim Ferrer i Roca, historiador i autor de la biografia més completa del bisbe Joan Carrera, va ser un dels principals estudios del moviment obrer català i la seva relació amb la qüestió nacional.

Entitats de diàleg i tradició

En l'àmbit d'entitats s'ha concedit la creu de Sant Jordi a tres entitats vinculades a l'Església: la Fundació Joan Maragall, l'Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa i el Centre Sant Pere Apòstol de Barcelona.

A la Fundació Joan Maragall se li distingeix "la seva positiva contribució al diàleg entre la fe cristiana i la cultura" i "amb la voluntat d’incidir en el món intel·lectual i cultural de la societat catalana, promou la reflexió crítica i fomenta el diàleg". Una fundació que forma part del Moviment Internacional d’Intel·lectuals Catòlics - Pax Romana (ICMICA/MIIC) i que pretèn "aprofundir en el coneixement del passat i del present de la nostra cultura, impulsant el debat entre el pensament cristià i la cultura laica".

La Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa rep el guardó amb motiu dels 400 anys de la seva fundació per impulsar el culte de la Mare de Déu de la Cinta, patrona de de Tortosa. La distinció al Centre Sant Pere Apòstol coincideix amb 125 anys d'activitat social, cultural i educativa al barri de Sant Pere i de la Barceloneta. També ha rebut la creu de Sant Jordi una activitat tracional de Pasqua, les Caramelles de Sant Martí de Tous.

El Govern de la Generalitat ha concedit aquest any la Creu de Sant Jordi a 29 personalitats i 23 entitats que "s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.