Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) La família als centres d’esplai ha estat el tema de les Jornades d’estiu de consiliaris i consiliàries i rectors de parròquia amb Centre o Club d’Esplai del Moviment de Centres d’Esplai Cristians de Catalunya (MCECC). S’han celebrat aquest dilluns i dimarts en format virtual i han aplegat una quinzena de participants. De fons s’ha reforçat la idea de l’esplai com a lloc privilegiat per educar en la fe i crear comunitat.

El professor Carlos Maria Moreno de la Universitat Blanquerna ha estat un dels ponents de les jornades. En la seva exposició ha parlat de les diferents maneres de viure la família avui. I ha fet una crida a fer-ne un acompanyament esperançat i arrelat.

El professor Pere Joan Giralt de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés ha presentat en 10 punts la relació de família amb l’esplai. I ha apuntat la necessitat que aquest treball esdevingui una prioritat i que se sàpiguen planificar accions.

El vicedelegat de la pastoral juvenil del bisbat de Terrassa, el capellà Oriol Gil, ha parlat de la seva experiència de treball amb les famílies amb la catequesi. Entre d’altres qüestions, ha recordat que la família no és un problema, sinó part de la solució, i que cal valorar-les i posar les condicions perquè Déu s’hi pugui comunicar. I ha defensat la figura d’un acollidor de pares i mares.

Les jornades han acabat amb una taula de testimonis per part de diverses famílies implicades a l’Esplai. Imma Cuscó, mare de l’esplai Grifoll de Caldes de Montbui, ha descrit la missa familiar com a lloc de referència mensual per implicar i acollir les famílies. I ha defensat la possibilitat de compartir una tasca de voluntariat amb el col·lectiu de pares i mares.

Per la seva banda, Laura Mor, mare de l’esplai Colònies Sant Esteve de Granollers, ha fet una crida a teixir complicitats, consiliaris i famílies, com a figures de suport de l’equip de monitors. Des d’un suport logístic, passant per qüestions més de fons, com la formació i donar sentit a la tasca de transformació social dels centres.

La trobada també ha comptat amb estones de pregària i treball en petits grups. Hi ha participat el president del MCECC, Xavi Nus, i, entre d’altres capellans, el jesuïta Roger Torres, consiliari de l’esplai Sant Ignasi de Lleida i dels esplais de la Fundació Verge Blanca; el rector de Sant Joan de Reus, Pere Dalmau; l’escolapi Rodolf Puigdollers, rector de les parròquies de Sant Sadurní de la Roca del Vallès i Santa Maria del Jaire de la Torreta; el claretià Benjitu Bareto, consiliari de l’esplai Estel; Miquel Álvarez, rector de Santa Engràcia de Barcelona; Josep Maria Calderó, consiliari dels esplais de Tarragona i de Salou; Carles Blanco, rector de la Parròquia de Santa Maria de Caldes de Montbui; o Ramon Rossell, fundador de les colònies d’AINA.