Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Comunitat Bahá'í de Barcelona) Poemas enjaulados, publicat per l'Editorial Pre-Textos, es presentarà a la Casa del Llibre aquest dilluns les set del vespre. Aquest poemari, publicat en farsi i en castellà, recopila les poesies escrites per Mahvash Sábet, autora iraniana, durant els seus 10 anys d'empresonament.

Sábet va ser detinguda el 2008 i sentenciada a 20 anys de presó pel sol fet de ser bahá'í. La Fe Bahà'í és la major minoria religiosa no musulmana de l'Iran, perseguida sistemàticament per les autoritats del país des de fa dècades.

Durant els anys que va passar a la presó, Mahvash Sábet va lliurar a familiars i amics que la visitaven els poemes que escrivia en trossos de paper i de tovallons. En 2013, la novel·lista Bahiyyih Nakhjavani va traduir a l'anglès alguns d'aquests poemes que van ser publicats per l'Editorial George Ronald. En 2017 -estant Sabet encara a la presó- el PEN International li va atorgar el premi "Escriptora Internacional Courage Award".

“En la poesia de Sábet identifiquem la llengua del cor, el ferm batec del sentiment, mai del sentimentalisme”,  diu Manuel Borràs, director literari de l'Editorial Pre-textos. "Tot i que els Poemas enjaulados, en efecte, van ser engabiats per la vicissitud de l'empresonament de la seva autora, les reixes no van aconseguir que deixessin de ser essencialment amorosos en un doble moviment cap a la divinitat i cap a l'humà. Són poemes, sí, que es mouen entre reixes i cel·les, però no per això deixen de ser portadors d'esperança, d'una mirada sempre positiva i en favor de la vida. Ser avui una persona negativa, escèptica, pessimista és el fàcil; el difícil avui, gairebé diria que el revolucionari, és ser positiu, optimista, tenir esperança, en definitiva. Aquesta és la poeta Mahvash Sabet”.

Per presentar el poemari, es reuniran a la cèntrica Casa del Llibre de Rambla Catalunya 37, una de les traductores del llibre, Ryma Sheermohammadi; Eduard Ibàñez, advocat, docent i membre de Justícia i Pau; Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya; els autors i periodistes Victor Amela i Rosa Maria Calaf. A més, el programa comptarà amb la participació especial de Neyzen Halim i de l'actriu Marta Millà.

“Amb la presentació d'aquest llibre es pretén no només homenatjar l'obra i la seva autora, sinó també agrair i encoratjar a totes les organitzacions i persones que defensen i promouen els drets humans”, diu Shady Nicolau, representant de l'Oficina d'Afers Públics de la Comunitat Bahá'í d'Espanya. “L'àrdua tasca de protegir els drets fonamentals de cada persona és una tasca de rellevància incalculable. Les vides d'aquells que han aconseguit sobreposar-se a les privacions i dificultats de la persecució com Sábet, són un exemple i una font d'inspiració per a tots els defensors de la justícia”.