Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claretians) Economia i ecologia és el quart volum de la col·lecció Oikos publicada conjuntament per l’Editorial Claret i Justícia i Pau, l’objectiu de la qual és reflexionar sobre l’economia actual i el seu impacte en la societat des de la mirada de l’evangeli i de la doctrina social de l’Església, així com del testimoniatge de persones rellevants connectades amb la realitat quotidiana.

Bernat Sellarès, economista, filòsof i professor, aprofundeix en la temàtica de l’economia i l’ecologia des de dues òptiques vitals noves: la filosofia i la fe cristiana. La seva formació en economia i filosofia li permet aplicar les eines d’aquestes dues àrees de coneixement als grans reptes de la vida en les societats urbanes desenvolupades.

Tal i com explica Ignasi M. Fossas, prior del Monestir de Montserrat i autor del pròleg del llibre, l’autor fa referència al món que ens envolta, a la naturalesa on vivim, però també a la naturalesa espiritual que caracteritza l’esser humà.

Idees de canvi inspirades en les encícliques del papa Francesc

Sellarès és coordinador, des del 2020, junt amb altres economistes, d’Economy of Francesco, un moviment internacional promogut pel papa Francesc per donar una nova ànima a l’economia. Economia i ecologia es proposa aportar idees de canvi inspirades en les encícliques del Papa i, sobretot, en el treball dels joves d’Economy of Francesco. Idees, com diu l’autor, amb “l’objectiu fonamental de reconciliar el progrés econòmic amb la preservació de la casa comuna”. “De relligar, per tant, economia i ecologia”, afegeix.

Rebrotar per tornar a casa

El subtítol, Rebrotar per tornar a casa, “apunta cap a fora, cap a la creació que és la casa on vivim; i cap a dins, cap a l’espiritualitat que ens configura com a persones” afirma Fossas. Després de preguntar-se quina pot ser l’arrel del problema i el perquè de seguir amb la cursa frenètica que desarrela de la casa originària de les persones, en el segon capítol del llibre es tracta el tema del retorn a allò més natural com a acció de canvi econòmic i ecològic. “Allò que ens sosté no és l’aparent poder de tot allò que hem produït els humans. Allò que ens sosté és més aviat l’aparent vulnerabilitat d’un bri d’herba que neix de manera miraculosa en una esquerda de l’esfalt” conclou l’autor.

La col·lecció OIKOS

El primer número de la col·lecció, L’Economia de Francesc, mostrava una panoràmica actual sobre el pensament social de l’Església i, en particular, del papa Francesc sobre l’economia. El segon títol, Repensar l’economia a partir de la pandèmia, reflexionava sobre interrogants que aquesta pandèmia mundial planteja sobre l’economia. El tercer número, Persones i treball, proposava una reflexió sobre un tema crucial: el treball; i aquest quart títol invita a reflexionar sobre l’economia i l’ecologia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.