Vés al contingut
Catalunya Religió

(Catalonia Sacra) El Bisbat d'Urgell, el Departament de Cultura de la Generalitat i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya organitzen, el 27 i 28 setembre, unes jornades en motiu del centenari de l'arrencament i venda de les primeres pintures del romànic català.

Els fets van tenir lloc a la col·legiata de Santa Maria de Castell de Mur (Pallars Jussà) l'any 1919 i van suposar un punt d'inflexió en la preservació i la protecció de l'art a Catalunya. La jornada vol analitzar, des de diferents àmbits, els fets històrics, el trasllat i la conservació d'aquelles pintures.

La primera jornada es realitzarà a la sala d'actes del Palau Marc de Barcelona. Aquesta comptarà amb un acte inaugural a càrrec de la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar i del vicari general del bisbat d'Urgell, Josep Maria Mauri. Posteriorment s'iniciaran les diferents ponències que impartiran alguns dels principals especialistes com Milagros Guardia, Montserrat Pagès, Pere Rovira, Paz Marquès, Núria Oriols, Berna Garrallà, Marta Planas, Imma Lorés i Albert Sierra. A la segona jornada es faran visites guiades a l'església de Santa Maria de Mur i Sant Miquel de Moror, on hi ha pintures romàniques influenciades per les pintures de Mur. Aquestes visites seran guiades per Montserrat Pagès; Pere Rovira, i Rudi Ranesi. Les places son limitades i cal inscripció prèvia.

Uns fets que van suposar un punt d'inflexió en la preservació del patrimoni cultural

L'estiu del 1919, la col·legiata de Santa Maria de Mur va viure uns fets que van suposar un punt d'inflexió en la preservació i la protecció de l'art a Catalunya. El fresc de l'absis de l'església va ser arrencat i venut. Un pantocràtor del s. XII, que va acabar al Museum of Fine Arts de Boston (EUA), on segueix el dia d'avui.

Les de Mur van ser les primeres pintures del romànic català que van viure aquesta sort i per tal d'evitar la venda a l'estranger de més patrimoni, la Mancomunitat de Catalunya va engegar una campanya de salvament dels frescos i escultures romàniques del Pirineu, que varen ser dipositats a l'actual Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). A la Col·legiata de Santa Maria de Mur s'hi pot veure una còpia, per la qual va ser necessari pagar drets de reproducció.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.