Vés al contingut
Catalunya Religió

(Arquebisbat de València) El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, s'ha mostrat aquest dimecres "enormement sorprès" per les "greus i molt lamentables" declaracions de dimarts del secretari adjunt de la Comissió Teològica Internacional, Krzysztof Charamsa. El sacerdot polonès que va considerar "inadmissible" la postura de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) sobre la unitat d'Espanya, i Cañizares li ha exigit una rectificació.

Monsenyor Charamsa, en una entrevista radiofònica a Catalunya Ràdio, va assegurar que"la Doctrina Social de l'Església defensa el dret a l'autodeterminació dels pobles com a part dels drets de l'home, i que el més important dret de les nacions és el de la independència". De la mateixa manera, en ser preguntat per la seva valoració sobre la posició dels bisbes espanyols sobre la unitat d'Espanya, monsenyor Charamsa va assegurar, que "quan es diu que la unitat d'Espanya és un bé moral, em preocupa molt aquesta afirmació perquè una anàlisi teològic posa moltíssimes dificultats, si no s'ha de dir clarament que és falsa a la llum de la Doctrina Social de l'Església".

Referent a això, el cardenal Antonio Cañizares ha qualificat avui les paraules del secretari adjunt de la Comissió Teològica Internacional com a "greus i molt lamentables per desautoritzar a tota la Conferència Episcopal Espanyola", i ha exigit que "rectifiqui les seves afirmacions".

En declaracions avui a l'agència Avan, el cardenal Antonio Cañizares ha assegurat que monsenyor Charamsa "és un bon teòleg però no coneix bé el que la Conferència Episcopal Espanyola, perquè la Conferència Episcopal va matisar molt bé el que és el dret d'autodeterminació dels pobles, i les condicions perquè aquest dret d'autodeterminació porti a la independència a Espanya no es donen en cap dels pobles que la constituïm". El cardenal ha cridat a "no confondre el que és el dret d'autodeterminació amb el dret de secessió".

"No fiquin la Santa Seu en manifestos per la independència"

“Crec que el que ha de fer la Congregació per a la Doctrina de la Fe", de la qual Charamsa també és col·laborador, "és pronunciar-se sobre el dret de secessió, que realment no és admès per la Doctrina Social de l'Església", ha puntualitzat el cardenal.

Igualment, ha exigit "no ficar la Santa Seu" en el debat sobre la independència de Catalunya, en referència a la recent inclusió en un manifest pro-independentista de "firmes que es presenten com a membres o assessors d'organismes de la Santa Seu", segons ha indicat el purpurat, referint-se a la carta oberta de cristians catalans publicada a l’ABC.

"Si us plau, tinguin més pudor i no s'aprofitin de la Santa Seu, per dir que hi està al darrera, perquè no està darrera d'això, i indueixen a error. Això no és legítim, hem de ser sensats i prudents en aquests moments en què es juga moltíssim per a Espanya: la seva unitat" , ha advertit. A més, es tracta “d’una qüestió que afecta tots els espanyols, no només als catalans, als quals jo aprecio moltíssim i defenso com el qui més, però és realment una cosa que correspon a tot Espanya. Tots tenim el dret a decidir i opinar".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.